Cercetatorii japonezi au obtinut un ficat functional pornind de la cateva celula susa pluripotente umane (iPS), reusita medicala putand conduce la obtinerea de organe artificale pentru pacinetii care asteapta un transplant.

Oamenii de stiinta niponi, coordonati de profesorul Hideki Taniguchi, de la Universitatea Yokohama, au implantat cateva celule iPS in creierul unui soarece, pentru ca acestea sa beneficieze de un aport sangvin abundent.

Programate in celule precursoare hepatice si asociate cu alte tipuri de celule, ele au dat nastere unui ficat uman de 5 milimetri, capabil sa genereze proteine si sa descompuna medicamente, a precizat cotidianul Yomiuri Shimbun, citat de mediafax.ro.

Aceasta descoperire deschide drumul spre obtinerea unor organe artificiale, care ar putea sa acopere penuria constanta de pe piata transplanturilor de organe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.