Structura familiei moderne s-a format dupa ce masculii de rang inferior au invatat cum sa "mituiasca" femelele.

Aceasta este concluzia unui studiu al Institutului National de Sinteze Matematice si Biologice din SUA, relateaza jurnalul.ro.

Coordonatorul studiului, biologul Sergey Gav­ri­lets, de la Universitatea Tennessee-Knox­ville, spune ca in incercarea de a avea acces la femelele rezervate pana atunci doar masculilor de rang inalt, masculii de rang inferior din structurile sociale primitive au recurs la mita.

Au fost dispusi sa le ofere femelelor provizii pe termen lung, ba chiar pe viata, pentru sansa de a se imperechea cu ele. In timp, femelele au ajuns sa prefere siguranta pe termen lung oferita de un mascul de rang inferior, decat prestigiul de a fi "una dintre femelele" masculului dominant, statut care nu oferea si avantaje materiale de durata.

"Odata ce femelele au inceput sa prefere masculii care le ofereau provizii pe termen lung, masculii din ierarhia inferioara au avut de castigat, iar competitia clasica dintre masculi pentru obtinerea favorurilor sexuale a incetat. Acest proces a dus la o auto-domesticire, rezultand o specie in care masculii au grija de familie, iar femelelor li se pretinde fidelitate", spune Gav­ri­lets.

Citeste si: Casnicia inseamna fericire? Cercetatorii au gasit raspunsul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.