O versiune a tabloului "Tipatul" realizata de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecata, miercuri seara, la New York, cu 119,92 milioane de dolari.

Cu aceasta ocazie s-a stabilit un nou record absolut de pret si devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la licitatie, informeaza AFP.

Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut. In aceasta ambianta electrica, sapte cumparatori si-au disputat cu multa incrancenare aceasta opera de arta, estimata la 80 de milioane de dolari.

Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Tipatul" care era inca detinuta de un colectionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.

Licitatia s-a incheiat intr-un ropot de aplauze, dupa ce comisarul Tobias Meyer a anuntat stabilirea unui record mondial, scrie MEDIAFAX.

Niciun detaliu nu a fost oferit publicitatii despre identitatea cumparatorului, care facea subiectul multor speculatii dupa licitatie, insa vanzatorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte multumit pentru stabilirea acestui record.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.