Pasiunea pentru plantele cu spini l-a ajutat sa adune peste 30.000 de exemplare din 500 de specii si subspecii, iar colectia sa creste cu pana la 2.000 de cactusi pe an

Teofil Condoros, din municipiul Arad, este de profesie "confectioner de incaltaminte", dar este poreclit de unii cunoscuti "Colectionarul de spini".

Gradina casei sale nu seamana deloc cu celelalte, pentru ca zarzavaturile lipsesc cu desavarsire. Si-a construit in gradina cateva sere, in care atunci cand intri te trezesti inconjurat de spini asezati in ghivece. In sezonul cald, la fel arata si curtea casei, prin care abia te poti strecura de ghivecele insirate ca la expozitie.

Toata pasiunea aradeanului a pornit din copilarie, pe cand avea opt ani. "Vecinii mei cresteau cativa cactusi si am fost atat de fascinat de ei, incat nu imi doream nimic mai mult decat sa am cateva exemplare. La opt ani stiam deja ce voi face cu viitorul si pe atunci mi-am propus sa devin cel mai mare colectionar", povesteste Teofil Condoros, conform MEDIAFAX.

Abia in adolescenta si-a procurat primul cactus, dar nu a fost lasat de parinti sa tina prea multe exemplare in casa. Viitoarea sotie s-a dovedit mai intelegatoare, iar in primul apartament pe care l-au avut, cu doua camere, au adunat intr-un singur an peste 200 de ghivece cu ghimpi.

Totusi, "Colectionarul de spini" a reusit sa-si dezvolte acest hobby abia cand s-a mutat la casa, in cartierul Sanicolaul Mic, in urma cu 15 ani. Primul lucru a fost sa-si construiasca o sera, pentru ca locuinta era deja plina de ghivece. De atunci, colectia sa a crescut an de an.

"Eu ii inmultesc si fac incrucisari de specii. Este fascinant sa afli cum va arata viitorul cactus, dar pentru asta iti trebuie rabdare de fier, pentru ca poti sa astepti si ani. Unele exemplare cresc foarte greu si dupa cinci ani sunt abia cat o unghie. Cel mai vechi exemplar pe care il am are 35 de ani, dar nu depaseste 13 centimetri in inaltime. Am si specii care cresc zeci de centimetri pe an", spune aradeanul, care detine un cactus de patru metri si il tunde anual pentru a incapea in sera.

Citeste si:
Citroen a lansat noul C4 Cactus
Citroen a lansat noul C4 Cactus

Oricine trece pragul portii lui Teofil Condoros se intreaba la ce folosesc atat de multe plante cu spini. Chiar si proprietarul spune ca banii nu sunt o motivatie, pentru ca abia castiga cat sa-si acopere costurile si munca dedicata acestor plante.

"Nu este nimic mai mult decat pasiune. Pentru mine niciodata nu vor fi destul de multi cactusi. Am peste 30.000, din 500 de specii si forme hibride, multe create de mine, dar nu ma pot opri. Este ceva in interior care ma face sa-i inmultesc in permanenta, chiar daca nu mi-am propus o tinta sau un record", spune colectionarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.