O echipa multidisciplinara va efectua miercuri, in premiera, la Spitalul Bagdasar-Arseni o interventie complexa de implantare de electrozi intracerebrali avand ca scop identificarea exacta a locului in care se afla focarul epileptic si extragerea acestuia, a spus managerul unitatii, Anca Buliman.

Echipa formata din chirurgi, neurologi si biofizicieni din Romania fac aceasta operatie complexa de implantare de electrozi intracerebrali care are ca scop identificarea exacta a locului in care se afla focarul epileptic in vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei, a declarat managerul spitalului, doctor Anca Buliman, citat de MEDIAFAX.

Interventia are loc in Clinica de neurochirurgie functionala, condusa de directorul medical prof. Mircea Gorgan si este realizata de o echipa multidisciplinara, condusa de medicul Jean Ciurea.

Pacientul care va fi supus acestui implant sufera de epilepsie focala, care este localizata in zona vizuala a creierului.

Dupa implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti in Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie- Sectia de neurologie condusa de profesor dr Ovidiu Bajenaru, unde va fi testat timp de doua saptamani prin inregistrarea activitatii electrice a creierului in diverse zone de interes. Aceste inregistrari au ca scop delimitarea clara a zonei din care pornesc crizele si relatia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate in timpul interventiei chirurgicale.

Metoda folosita se numeste "stereoelectroencefalografie" si a fost pusa la punct de catre o echipa de medici francezi condusa de Jean Talairach si Jean Bancaud, in Spitalul Saint Anne din Paris la mijlocul anilor '70.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosita in centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franta si Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedura sigura si cu mare randament in ce priveste delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fara afectarea zonelor functionale ale creierului.

Romania se afla printre primele tari care adopta aceasta metoda a carei dificultate consta in a reusi implantarea electrozilor fara a afecta vasele de sange ale creierului si a feri pacientul de complicatii hemoragice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.