Conform ultimului studiu citat de revista americana Archives of General Psychiatry, fumatul ar duce la un declin mental mai rapid la barbati decat la femei odata cu imbatranirea.

Nu sunt clare motivele acestei diferente, spun autorii cercetarii. Una din explicatii ar putea fi faptul ca barbatii fumeaza in general mai mult decat femeile. Fumatul este recunoscut tot mai mult ca un factor de risc de dementa la persoanele in varsta, afirma Severine Sabia de la University College din Londra, principalul autor al studiului, citat de realitatea.

Oamenii de stiinta au analizat datele in functie de sase criterii, pentru a determina gradul de tabagism pe 25 de ani, si au folosit trei factori de masurare a capacitatilor mentale timp de zece ani. Ei au ajuns la patru concluzii cheie, printre care faptul ca fumatorii inregistreaza o alterare mai rapida a facultatilor mentale decat fumatoarele. Cei care au continuat sa fumeze in perioada de observatie au avut rezultate proaste la toate testele. Barbatii care au incetat sa fumeze in cei zece ani dinaintea primelor teste prezentau inca un risc crescut de declin intelectual, indeosebi in privinta diferitelor functii complexe, necesare pentru a atinge un scop. In schimb, fostii fumatori care au renuntat la tigari in tinerete n-au prezentat un declin mai mare al facultatilor mentale, scrie romanialibera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.