Stim de mici ca principalele fibre din industria textila sunt lana si matasea, insa stim oare de unde provin? Iata o lista impresionanta de vietati care n-ai crede ca ne "imbraca".

Oaia a fost unul dintre primele animale domesticite de om, iar lana sa a fost folosita ca omul sa se protejeze de frig.

Lama alpaca este, pentru populatiile ce traiesc pe platourile inalte ale Anzilor, ceea ce este oaia pentru europeni - furnizorul nr. 1 de lana.

Cainele
este intalnit ca animal pentru lana nu numai azi, in proiecte originale de mica anvergura, ci are si o utilizare istorica in acest sens; era, pur si simplu, o alta specie utila in manufactura textila.

Pinna nobilis este o scoica
de dimensiuni impresionante, cele doua valve ale ei putand ajunge la 30-40 cm lungime, scrie descopera.ro
Acesta scoica produce una dintre cele mai rare fibre, asa-numita matase de mare. Prelucrarea acestor fire, pot fi toarse si apoi tesute, impletite sau folosite la broderii.

Paianjenii sunt, oricat ar parea de ciudat, animale pe care industria textila, dar si cea militara, stau cu ochii de multa vreme. Motivul? Calitatile extraordinare ale matasii de paianjen: extrem de elastica, rezistenta la intindere, cu o capacitate enorma de a absorbi socurile, ar fi mai performanta, pentru anumite utilizari, decat otelul si kevlarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.