O curea din pielea unui mamut este utilizata cu succes, de cativa ani, pentru ham de un crescator de reni din nordul Rusiei.
Informatiile privind descoperirea unicat n-au fost furnizate imediat. Un crescator de reni a descoperit un colt al mamutului in malul rapos al unui rau din regiunea Iamalo-Nenetk inca din anul 2002. Stepan Iapuntai, inzestrat cu un deosebit simt practic, a inteles imediat valoarea descoperirii, a reusit sa aduca la lumina ramasitele animalului preistoric, sa ia coltul si sa taie o bucata mare de piele, din care si-a facut o curea de ham. Abia in toamna acestui an o expeditie condusa de Pavel Kosintev, cercetator la Institutul de ecologie a plantelor si animalelor din Ekaterinburg, a completat sapaturile si a adus in localitatea nordica Salehard ramasitele unui mamut mascul, care a murit in urma cu vreo 10.000 de ani. "Am obtinut practic scheletul intreg al animalului, s-a pastrat bine pielea si blana, ca si continutul stomacului", a spus Kosintev. Oamenii de stiinta au stabilit ca gigantul n-ar fi putut muri de foame (stomacul era plin) si nici din cauza unei traume, caci pe corpul lui nu a fost descoperita nici o rana mortala.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.