GOLIAT, primul microsatelit artificial romanesc trimis in spatiu in cadrul unui program al Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA), va fi lansat luna viitoare, de la o baza din Guyana Franceza.

Lansarea pe orbita a microsatelitului romanesc GOLIAT va fi efectuata cu primul zbor al noii rachete europene VEGA si este prevazuta pentru 9 februarie. Satelitul a efectuat testele functionale si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza.

GOLIAT - un satelit in forma de cub cu latura de 10 centimetri si o greutate de un kilogram - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

Misiunea GOLIAT are un caracter educational si experimental

In ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene. Agentia Spatiala Europeana este o organizatie interguvernamentala fondata in 1975, avand 18 state membre (16 din UE, plus Elvetia si Norvegia). Dintre tarile fostului Pact de la Varsovia, Romania este a doua admisa ca membru, dupa Cehia. ESA este considerata cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic si cu rol important in domeniul securitatii, informeaza MEDIAFAX.

Acesta este primul microsatelit artificial romanesc lansat in spatiu

Romania a incheiat primul Acord cu ESA in 1992, care a fost ratificat prin Legea nr. 40/1993, fiind urmat de alt acord in anul 1999. Incepand cu 2006, Romania a fost Stat European Cooperant al ESA.

Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizatiilor din Romania la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.