Secretul omului este acum in mainile primatelor. Un cimpanzeu a dovedit inca o data teoria darwinismului, fiiind capabil sa utilizeze chibriturile pentru a face focul si pentru a-si face de mancare.

Cimpanzeul Kanzi se afla in grija doctorului Sue Savage-Rumbaugh, unul dintre cei mai reputati experti in comportamentul si limbajul maimutelor, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

"Kanzi face focul pentru ca vrea. Obisnuia sa se uite la «Razboiul focului» cand era foarte tanar, film in care un copil se straduia sa controleze focul. S-a uitat vrajit la el de sute de ori", a marturisit doctorul Sue Savage-Rumbaugh.

Cimpanzeul este fermecat de focurile de tabara pe care ingrijitorii lui le faceau pentru a pregati mancarea. De la o varsta frageda, a fost incurajat sa interactioneze cu oamenii si sa-i copieze. In acelasi timp, el a invatat foarte repede sa utilizeze chibriturile, avand mare grija sa nu se arda.

Kanzi, acum in varsta de 31 de ani, este capabil sa puna o tigaie pe foc si sa faca hamburgeri. De asemenea, imaginile o surprind pe doctorul Savage-Rumbaugh care la final il roaga sa toarne apa pe foc pentru ca acesta sa se stinga, iar el, cu atentie, imprastie lichidul din sticla inainte de a pleca din padure cu persoana care are grija de el.

Kanzi ajuta si alte maimute sa isi dezvolte astfel de capacitati iesite din comun. Fiul sau Teco, care traieste in acelasi centru de cercetare, studiaza foarte atent ce face Kanzi. Cercetatorii sunt de parere ca si acesta ar putea sa invete sa faca focul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.