Oamenii de stiinta de la CERN au facut progrese considerabile in descoperire bosonului Higgs, supranumit particula lui Dumnezeu sau Sfantul Graal al fizicii.

Anul acesta, echipele de la detectoarele ATLAS si CMS au facut experimente cu 350 de trilioane de coliziuni de protoni pentru a-i da de urma bosonului Higgs, relateaza DailyMail.

Cercetatorii spun ca au facut “progrese considerabile” in acest proces si saptamana viitoare vor sustine o conferinta de presa, in timpul careia vor vorbi despre ceea ce s-a descoperit pana acum.

La sediul Large Hadron Collider (LHC), puternicul accelerator de particule detinut de Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN) in apropiere de Geneva, fizicienii incearca sa descopere, cu ajutorul unor coliziuni, urme ale prezentei bosonului Higgs, considerat veriga lipsa care le-ar permite sa valideze Modelul Standard, o teorie a structurii fundamentale a materiei, elaborata in urma cu aproape 40 de ani.


Rolf Heuer, directorul CERN, declara in urma cu patru luni ca stiu aproape tot despre bosonul Higgs, cu exceptia faptului ca exista.

"Pentru bosonul Higgs, intrebarea shakespeariana - a fi sau a nu fi? - ar putea fi transata la sfarsitul anului viitor"
, a lasat de inteles directorul CERN. "Daca vom descoperi bosonul Higgs, modelul standard al particulelor elementare va fi complet. Daca nu il gasim, Modelul Standard va avea o problema", a adaugat acesta.

  • Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adancime sub granita franco-belgiana, LHC foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.

In locurile in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.
Citeste si:
A fost descoperit cel mai bun candidat pentru "bosonul lui Higgs"
A fost descoperit cel mai bun...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.