Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca o solutie pentru a putea inversa efectul de incalzire globala. Intr-un domeniu mai mult teoretic, geoingineria, o echipa de cercetatori britanici este pe cale sa anunte o premiera in lume.

Ei lucreaza la racirea artificiala a planetei prin reflectarea luminii solare departe de Pamant, relateaza dailymail.co.uk.

In cadrul unei conferinte ONU, ce a avut loc vineri in Africa de Sud, tema centrala dezbatuta a fost "reinversarea" procesului de incalzire a planetei.

Teoretic, daca ar fi reflectata o cantitate mica din lumina solara inapoi in spatiu, inainte de a lovi suprafata Pamantului, s-ar produce un efect imediat si extrem de racire. Astfel, in doar cativa ani, temperatura medie anuala ar reajunge la valoarea pe care o avea in urma cu 250 de ani, inainte ca revolutia industriala sa inceapa sa reverse cantitati uriase de dioxid de carbon ce au ramas captive in atmosfera, cauzand cresterea temperaturilor, si totodata supraincalzirea Pamantului, transmite MEDIAFAX.

Planul gasit de cercetatorii britanici ar putea functiona, insa nu sunt cunoscute efectele adverse pe care le-a putea avea asupra climei si nivelului de precipitatii.

Geoingineria este vazuta ca fiind "planul B" impotriva schimbarilor climatice si va intra in functiune daca negocierile internationale privind reducerea gazelor cu efect de sera vor da gres.

John Shepherd, autor principal al raportului, de profesie oceanograf in cadrul Universitatii din Southampton, este de parere totusi ca geoingineria nu este o alternativa la lupta impotriva schimbarilor climatice, deoarece "nimeni nu garanteaza ca aceasta va ajuta la reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.