Oamenii de stiinta au o noua teorie dupa ce au intalnit un fenomen ciudat inaintea unui cutremur devastator din Italia din 2009. Vezi ce descoperire au facut ei.

Animalele ar putea fi folosite pentru a prezice viitoarele cutremure pentru ca anumite specii au capacitatea de a simti schimbarile chimice care au loc in apa subterana inainte sa se produca o activitate seismica.

Expertii au inceput sa investigheze aceasta teorie dupa ce o colonie de broaste a abandonat un lac din L’Aquila, Italia, in 2009, cu cateva zile inaintea producerii cutremurului devastator, scrie BBC.

Studiul a fost publicat in International Journal of Environmental Research and Public Health. Ei au descris mecanismul prin care rocile din crusta Pamantului elibereaza particule incarcate care reactioneaza la contactul cu apa subterana.

Animalele care traiesc in apropierea apei pot simti schimbarile de acest gen, asa ca simt de dinainte cand rocile mai au putin si se „elibereaza” de energie.

Cercetatorii Friedemann Freund de la NASA si Rachel Grant de la Universitatea Open din Marea Britanie spera ca ipoteza lor sa inspire biologii si geologii sa colaboreze si sa gaseasca o noua metoda prin care animalele sa ii ajute sa recunoasca din timp semnele producerii unui cutemur.

  • Serpii, calamarii si broastele pot simti cutremurele

Cazul din L’Aquila nu este singular. In 1975, in China, oamenii au vazut mai multi serpi plecand din cuiburile lor, cam cu o luna inainte ca un cutremur sa devasteze zona. Cazul a fost ciudat pentru ca se petrecea iarna, anotimp in care serpii hiberneaza din cauza temperaturilor scazute.

In 2009, cu cateva ore ca in San Diego, SUA, sa se petreaca un cutremur de mare magnitudine, localnicii au descoperit foarte multi calamari pe tarm. Ei se intalnesc de obicei in ape adanci, intre 200 si 600 m.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

  • Furnicile nu..

In 1992, pamantul a inceput sa tremure in desertul Mojave, California, chiar in mijlocul unui sit de studiu cu furnici. Masuratorile au aratat ca furnicile nu si-au schimbat deloc comportamentul in timpul cutremurului, unul din cele mai mari in ultimele 4 decenii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.