Un cercetator olandez a creat un virus care are capacitatea de a ucide jumatate din populatia planetei si... vrea sa faca publica "reteta" lui.

Cercetatorii si expertii in bioterorism sunt in discutii daca este o idee buna ca „reteta” virusului sa fie publicata. Multe voci sustin ca astfel de cercetari nici nu ar trebui sa aiba loc.

Virusul nimicitor este „compus” dintr-o tulpina de gripa aviara H5N1 modificata genetic pentru a fi mult mai contagioasa, si a fost prezentat pentru prima data la conferinta dedicata gripei din Malta, in luna septembrie. „Parintele” lui este cercetatorul Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Originile gripei aviare sunt intalnite in Asia, si ea a afectat mai putin de 600 de oameni in 10 ani de cand a fost descoperita. Insa tulpina cu care a lucrat omul de stiinta este foarte periculoasa, omorand aproximativ 50% din pacientii infectati. Ea reprezinta nu un pericol global pentru ca este greu transmisibila de la pasari la om, sau cel putin asa se intampla inainte sa fie modificata genetic.

Studiile au fost facute pe dihori de casa pentru ca ei reactioneaza similar cu oamenii la virusul gripal. Ei au transmis virusul de la un dihor la altul pentru a-l face adaptabil la o gazda noua, si dupa 10 generatii a suferit o mutatie care ii permite acum sa se transmita pe calea aerului.

Tulpina noua este la fel de contagioasa ca si gripa sezoniera, care ucide anual zeci de mii de oameni, dar este mai letala. Ea a suferit 5 mutatii fata de virusul original, scrie RT.

„Nu ma pot gandi la un organism patogen care sa fie la fel de infricosator ca acesta. Cred ca anthrax-ul nu este deloc inspaimantator in comparatie cu acest virus”, a declarat Paul Keim, specialist in genetica microbiana care a lucrat mult timp cu bacilul anthrax.

Keim este coordonatorul Comitetului National din SUA dedicat problelor de biosecuritate, si alaturi de alti membri trebuie sa ia o decizie dificila pentru ca Fouchier vrea sa isi publice „reteta”. Sa il lase sau nu?

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Multi oameni de stiinta sunt preocupati de posibilele consecinte pe care publicarea acestei cercetari ar avea-o.

„Este o idee proasta ca oamenii de stiinta sa transforme un virus letal si contagios. Si o idee si mai proasta este sa publice reteta care spune cum a fost acest lucru conceput, ca altii sa-l poata copia”, a declarat Dr. Thomas Inglesby, expert in bioterorism si director al Centrului de Biosecuritate de la Centrul Medical al Universitatii din Pittsburg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.