Celula in care a fost detinut fostul dictator irakian Saddam Hussein, amenajata intr-o vila pe jumatate distrusa, este abandonata, in prezent, dar toaleta a fost trimisa in Statele Unite, pentru a fi inclusa intr-un muzeu

Peretii albi nu au nicio inscriptie pe ei. Acestia nu pastreaza nicio urma a prezentei lui Saddam Hussein, cel care a condus Irakul cu o mana de fier, din 1979 si pana in 2003, cand a fost indepartat de la putere de o coalitie condusa de Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Placa de ciment pe care era asezata salteaua este goala. Chiuveta si toaleta din aluminiu au disparut. Au fost trimise, impreuna cu usa celulei, la Muzeul Politiei Militare din Missouri, a declarat locotenent-colonelul Jerry Brooks, istoricul armatei americane in Irak.

In curtea plina de praf, unde fostul conducator al tarii iesea, timp de o ora pe zi, pentru a face exercitii, niste cutii din placaj, utilizate de Saddam Hussein pentru a planta flori si legume, sunt singurele urme ale fostei sale gradini.

Potrivit locotenent-colonelului Brooks, fostul dictator irakian petrecea restul de 23 de ore in celula, mai putin in zilele in care era interogat sau se prezenta la proces.

Inchisoarea lui Saddam Hussein, amenajata intr-o vila, se afla pe o insula inconjurata de un lac artificial, in tabara militara americana Victory, in apropiere de aeroportul din Bagdad.

Centrul de detentie a fost inchis incepand din 2009 si nu mai are electricitate din 2010, asigura ofiterul american.

Potrivit unor zvonuri, sectorul ar putea fi transformat in muzeu, dupa ce va fi predat autoritatilor irakiene, ca si restul Camp Victory, pana la 31 decembrie, termenul limita de retragere a fortelor americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.