Un nou studiu realizat de NASA sugereaza ca daca a existat vreodata viata de Marte, ea trebuie sa fi fost sub suprafata planetei rosii.

Studiul a fost realizat pe baza hartilor cu minereuri adunate din mai mult de 350 de locuri distincte de pe Marte. Acestea au fost examinate de satelitii de la NASA si din Europa, iar concluziile au fost ca perioadele in care a existat apa pe suprafata planetei au fost foarte scurte.

Episoadele acestea s-au petrecut cel mai probabil spre sfarsitul perioadei de o suta de milioane de ani, timp in care apa calda interactiona cu rocile de sub suprafata. Sa fie aceste informatii importante in a descoperi daca a exista viata pe Marte sau cum s-a schimbat climatul?

„Tipurile de roci minerale care s-au format sub suprafata sunt peste tot”, a spus John Mustard, profesor la Universitatea Brown, co-autor al studiului in jurnalul Nature. „Tipurile de roci formate la suprafata insa sunt de gasit in putine locuri si sunt foarte rare”, scrie Jet Propulsion Laboratory.

O descoperire din 2005 a indicat ca pe planeta ar fi exitat un mediu umed si cald. Daca ele au existat cu adevarat, dar la suprafata, atunci planeta ar fi avut nevoie de un strat de atmosfera mai gros decat cel pe care il are acum pentru a impiedica apa sa inghete sau sa se evapore.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.