O eruptie vulcanica submarina s-a produs, luni, la cinci kilometri de insula Hierro, din arhipelagul spaniol al Canarelor, care se confrunta cu seisme de aproape trei luni, dar "nu se va vedea pe insula", au afirmat luni experti si autoritatile locale.

"In aceasta noapte, receptorii de pe insula au inregistrat inceputul unui proces eruptiv", a declarat Alicia Garcia, care apartine unei echipe de vulcanologi prezenti in zona pentru monitorizarea vulcanului.

"Nu exista nici o manifestare vizibila, doar detectabila de la instrumente", din cauza adancimii locului eruptiei, a explicat ea, potrivit MEDIAFAX.

Eruptia "nu se va vedea pe insula. Ea este la cinci kilometri si la o adancime de 600-1.200 de metri. Potrivit calculelor noastre, tot ce este la 600 de metri adancime nu poate iesi", a precizat seful administratiei de pe insula Hierro, Alpidio Armas.

Conform acestuia, "daca magma iese, ceea ce pare sa se produca, inseamna ca miscarile seismice se vor diminua".

Armas a apreciat ca nu este necesar sa ia masuri aditionale de precautie pe insula, cu exceptia unui perimetru de securitate in mare, in jurul locului unde s-a produs eruptia.

  • Insula este deja in alerta galbena, nivelul al doilea din trei. La 27 septembrie, autoritatile au ordonat evacuarea temporara a 50 de persoane, inclusiv turisti, din casele lor de pe flancul unui vulcan, dupa un seism cu magnitudinea 3,4.

Insula Hierro se confrunta de la 19 iulie cu numeroase cutremure care ingrijorau vulcanologii, temandu-se de o eruptie pe insula.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.