In noaptea de 8 spre 9 octombrie va avea loc curentul de meteori Draconide, care va avea in aceasta perioada o izbucnire de activitate, conform calculelor Organizatiei Mondiale de Meteori.

Meteorii din acest curent apar atunci cand Terra trece prin acelasi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner si de obicei se vad doi, trei pe ora.

Anul acesta insa s-ar putea sa vedem mai multi, 60 pe ora. Lumina Lunii Pline va sterge din meteori, fiind posibil sa fie observabile mai putine stele cazatoare pe ora.

Calculele arata ca undeva intre ora 22 - 3 dimineata ar trebui sa observam mai multe stele cazatoare care par a veni din constelatia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega.

"Nu le vom vedea pe toate in acea constelatie si pentru a determina daca am observat o draconida trebuie sa prelungim inapoi traiectoria meteorului sa vedem daca ajunge in constelatia Draco", se arata pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Un fenomen similar va avea punctul maxim in noapte dinspre 20 si 21 octombrie, cand vor fi observabile circa 25 de stele cazatoare pe ora.

Curentul Orionide va avea loc in perioada 2 octombrie si 7 noiembrie si va aparea ca urmare a norului de particule din coada cometei 1/P Halley, iar stele cazatoare vor parea a veni din constelatia Orion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.