Calota arctica inregistreaza cel mai rapid dezghet din ultimii 8000 de ani, avertizeaza specialistii.

Nivelul de topire al ghetii arctice inegistrat in prezent este cel mai scazut de la infiintarea monitorizarii prin satelit, in 1972. Mai mult, in urma unei scaderi de 10% in fiecare deceniu, oamenii de stiinta estimeaza ca gheata artica se topeste la cel mai rapid nivel din ultimii 8000 de ani.

Totodata, in ultimii 50 ani, temperaturile au crescut de peste doua ori mai mult fata de cele globale, relateaza The Guardian.

Gheata arctica acoperea o suprafata de 4.24 miliaone de kilometri patrati pe 8 septembrie 2011. Precedentul minim, de 4.27 de kilometri patrati, a fost inregistrat pe 17 septembrie 2007.

Cercetatorii sunt convinsi de faptul ca recordul este provocat de activitatea umana. "Retragerea suprefetei inghetate nu mai poate fi explicata de schimbarile de vreme de la an la an", explica Georg Heygster, directorul Institului de Fizica a Mediului din Bremen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.