Persoanele lipsite de energie, carora le vine greu si sa se ridice dupa telecomanda, pot da vina pe materialul lor genetic, dupa ce un studiu recent a aratat ca o enzima din muschi este responsabila de nivelul de energie al oamenilor.

Oamenii de stiinta au descoperit o enzima din muschi care controleaza modul in care mancarea este transformata in energie, explicand astfel de ce unele persoane sunt tot timpul active, iar altele nu.

Enzima respectiva, AMPK, este produsa de niste gene in timpul activitatii fizice. Cei ale caror gene genereaza cantitati mai mari de AMPK au mai multa energie, in timp ce persoanele care au cantitati mai mici din enzima obosesc mai repede, scrie MEDIAFAX.

Coordonatorul studiului, doctorul Gregory Steinberg, de la McMaster University din Ontario, Canada, a spus ca aceasta descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele carora le este greu sa faca exercitii fizice, incluzandu-le pe cele obeze sau care au astm.

  • Echipa sa a constatat mari diferente intre doua grupuri de soareci, animalele dintr-un grup fiind crescute fara genele care ar fi responsabile de productia de AMPK. Cand le-a fost pusa la dispozitie o rotita pentru exercitii, soarecii care aveau aceste gene au putut alerga echivalentul distantei de un kilometru timp de 20 de minute. In schimb, ceilalti nu au putut alerga mai mult de 40 de metri si au renuntat.

Cercetatorii cred ca acelasi efect ar putea fi observat si la oameni.

  • AMPK este prezenta in celule si este responsabila de cresterea numarului de mitocondrii, mici baterii care descompun mancarea si o transforma in energie. Este prima data cand oamenii de stiinta au demonstrat ca AMPK este controlata de doua gene, a caror absenta diminueaza considerabil abilitatea de a face exercitii fizice.

"Soarecii aratau la fel, dar in cateva secunde am stiut care aveau genele si care nu, pentru ca diferenta in ceea ce priveste capacitatea lor era atat de mare", a spus Steinberg.

Pe de alta parte, chiar exercitiile fizice par sa stimuleze productia de AMPK, asa ca celor care se ambitioneaza sa faca miscare, chiar daca le vine greu, le va fi pana la urma mai usor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.