NASA va lansa doua sonde ce vor alcatui o harta precisa a structurii interne a Lunii, care ii va ajuta pe specialisti sa inteleaga mai bine atat evolutia satelitului natural al Pamantului, cat si evolutia Terrei.

"GRAIL-Gravity Recovery And Interior Laboratory - va descifra secretele Lunii si ne va ajuta sa intelegem felul in care au evoluat Terra, singurul ei satelit natural si celelalte planete", a declarat Maria Zuber de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea stiintifica a acestei misiuni, potrivit MEDIAFAX.

Cele doua sonde GRAIL - A si B - vor efectua masuratori foarte precise ale fortei gravitationale lunare, relevand repartitia maselor, dar si a grosimii si a compozitiei straturilor interne ale Lunii, mergand pana la nucleul acesteia.

Sondele vor fi plasate pe aceeasi orbita - joasa, polara - in jurul Lunii si vor gravita una in urma celeilalte. Atunci cand vor survola zone cu forte gravitationale diferite, rezultand de exemplu din prezenta unui munte, a unui crater sau a unui masiv la suprafata, cele doua sonde se vor apropia sau indeparta usor una de cealalta.

Instrumentele de la bord vor masura cu mare precizie aceste schimbari in vitezele lor, iar oamenii de stiinta vor "traduce" apoi aceste date pentru a stabili o harta de inalta definitie a campului gravitational al Lunii.

  • Sondele GRAIL vor fi lansate impreuna de o racheta Delta 2 de la baza aeriana Cape Canaveral din Florida, joi, 8 septembrie.

Fereastra de lansare se va deschide la ora 12.37 GMT si se va inchide la ora 13.16 GMT. Daca lansarea nu va putea fi efectuata joi, o noua lansare va fi posibila pana pe 19 octombrie, in caz contrar, dupa aceasta data, NASA fiind obligata sa astepte mai multe saptamani deschiderea unei noi ferestre de lansare.

  • Sondele GRAIL vor avea nevoie de trei luni si jumatate pentru a ajunge la destinatie, urmand sa parcurga 4,2 milioane de kilometri, respectiv 4,3 milioane de kilometri. Aceasta traiectorie lunga pentru a atinge orbita lunara - distanta medie directa dintre Terra si Luna este de 384.403 kilometri - se explica prin numeroasele manevre pe care trebuie sa le efectueze cele doua sonde GRAIL pentru a se plasa pe orbita lunara corecta.

Dupa ce vor ajunge in apropierea Lunii, cele doua sonde vor avea nevoie de alte doua luni pentru a-si ajuta orbitele si pentru a se regasi pe aceeasi traiectorie orbitala lunara.
Citeste si:
NASA: Prima lansare din programul care va readuce oameni pe Lună
Cea mai mare rachetă a NASA...

Misiunea lor de masurare a fortelor gravitationale de pe Luna va dura 82 de zile.

  • De la debutul erei spatiale in 1957, Luna a facut obiectul a 109 misiuni spatiale, dintre care sase au avut echipaj uman la bord - in cadrul programului Apollo conceput de NASA - care a facut ca 12 oameni sa poata sa paseasca pe suprafata Lunii, de unde au adus pe Terra 863 de kilograme de roci si praf, care sunt analizate si in zilele noastre.

Unde au disparut steagurile de pe Luna?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.