O echipa de cercetatori a reusit sa identifice osemintele lui Ned Kelly, cel mai renumit gangster din Australia, executat prin spanzurare in urma cu peste 130 de ani.

Considerat de unii un asasin fara nicio credinta, iar de altii, un erou popular, un simbol al rezistentei celor saraci contra clasei conducatoare reprezentata de aristocratia britanica, Ned Kelly a murit in 1880, la varsta de 25 de ani (26 de ani, potrivit altor surse).

Dupa ce a ucis trei politisti, Ned Kelly a fost capturat in statul australian Victoria si spanzurat pentru crima, in noiembrie 1880, la Melbourne, in ciuda apelurilor facute de populatie in favoarea sa.

Trupul sau a fost aruncat intr-o groapa comuna, iar osemintele sale au fost transferate la o alta inchisoare, in 1929. Cu ocazia unei exhumari din 2009, un craniu, identificat ca fiind probabil cel al banditului australian, a fost descoperit, iar o echipa de cercetatori a decis sa caute restul osemintelor, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la Institutul de medicina legala din Victoria au identificat osemintele cu ajutorul ADN-ului lui Leigh Olver, un invatator australian care este stranepotul uneia dintre surorile lui Ned Kelly.

"Este incredibil ca au putut sa identifice scheletul unui barbat executat in urma cu peste 130 de ani si ingropat in mare graba alaturi de alti 33 prizonieri",
a precizat Robert Clark, ministrul Justitiei din statul Victoria.

  • Ned Kelly este unul dintre cele mai celebre personaje din Australia. Fiu al unui imigrant irlandez foarte sarac, el conducea banda Kelly, autoarea multor atacuri si jafuri.

Autoritatile au pus pe capul lui o recompensa de 8.000 de lire, cea mai mare recompensa promisa in intregul Imperiu britanic, la acea epoca.

Ned Kelly a fost un "bushranger", unul dintre acei fosti prizonieri care supravietuiau in padurile australiene, ascunzandu-se de politie.

Povestea vietii lui a reprezentat sursa de inspiratie pentru mai multe filme si romane, precum "True History of the Kelly Gang", scris de romancierul australian Peter Carey, recompensat cu numeroase premii, inclusiv cu prestigiosul Man Booker Prize pe 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.