Doua echipe de medici, de la Universitatea din Strasbourg si de la Universitatea din Marsilia, au descoperit o proteina care, gratie proprietatilor sale puternice, impiedica inmultirea virusului HIV, informeaza AFP.

Profesorul Olivier Rohr si medicul Christian Schwartz, de la Universitatea din Strasbourg, in colaborare cu profesorii Eric Chabrière si Didier Raoult, de la Universitatea din Marsilia, au evidentiat proprietatile inhibitoare pe care le are proteina umana HBPB (Human Phosphate Binding Protein) asupra procesului de inmultire a virusului HIV.

."Rezultatele obtinute in vitro arata ca aceasta proteina actioneaza pe o cale deocamdata necercetata de terapiile actuale", au subliniat autorii studiului citat de MEDIAFAX.

Aceasta proteina era deja cunoscuta, insa proprietatile sale de a lupta contra virusului HIV au fost descoperite abia recent.

In plus, proteina HBPB este eficienta atat pe tulpinile clasice de HIV, cat si pe tulpinile rezistente la antiretroviralul AZT. (n.r. medicament folosit impotriva HIV)

"Aceste cercetari promitatoare deschid calea pentru descoperirea unor noi strategii de concepere a unor tratamente eficiente contra virusului HIV", au afirmat savantii francezi, care intentioneaza sa "studieze mecanismul de inhibare pe care il are aceasta proteina si sa inceapa in curand testele in vivo".

Totusi, folosirea pe scara larga a acestei proteine va putea fi facuta abia peste cativa ani, pentru ca savantii sa aiba suficient timp pentru a-si finaliza testele, ce vor fi efectuate mai intai pe animale, iar apoi pe pacienti umani.

Primele teste de toxicitate nu au relevat aparitia unor efecte secundare, au anuntat savantii francezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.