In paginile de "Magazin" ale ziarului ZIUA ati putut citi de-a lungul anului care este pe terminate unele dintre cele mai neobisnuite evenimente internationale. Va prezentam mai jos o selectie a acestora, precizand ca ordinea este cea a aparitiei lor, si nu a gradului de inedit.

1. Piranha la Londra, (februarie). Un peste ucigas piranha a fost descoperit in apele fluviului Tamisa, in estul Londrei, la nu mai putin de 8000 de kilometri departare de locul sau de bastina, Fluviul Amazon. Nu se stie cu exactitate cum a ajuns la Londra acest peste carnivor, cu dintii extrem de ascutiti. Se pare insa ca a fost adus la bordul unui vas, care naviga in apele fluviului, de catre un pescarus iar proprietarul vasului l-a aruncat in apele Tamisei, unde, din cauza temperaturii scazute, nu a putut supravietui mai mult de doua-trei zile.

2. A locuit cu fratele mort un an si jumatate (martie).

Un pensionar britanic a continuat sa locuiasca in aceeasi casa cu fratele sau, fara sa observe ca acesta era mort de 18 luni. Herbert Silver, in varsta de 72 de ani, a sunat la politie sa spuna ca fratele sau George, cu trei ani mai mare, a murit subit. Cand au ajuns la locuinta lor, in loc sa gaseasca un cadavru, asa cum se asteptau, politistii au descoperit un schelet. "Mi s-a parut mie ca e ceva in neregula cand am vazut ca nu mai apare. E drept, nici eu n-am mai intrat in camera lui de vreo cateva ore, zile... in fine, de fapt, de ceva vreme. In cele din urma, mi-am luat inima in dinti si m-am hotarat sa arunc o privire. Mi s-a parut un pic cam slabit, aproape scheletic, asa ca am sunat la politie", povesteste Herbert.

3. Violonistii orasului Bonn cer salarii in functie de notele cantate (aprilie). Violonistii dintr-o orchestra germana cer sa fie platiti mai bine decat colegii lor pentru ca, la fiecare concert, canta mai multe note decat colegii lor. Cei 16 violonisti nemultumiti fac parte din Beethoven Orchestra a orasului Bonn si au dat in judecata angajatorul, adica orasul, plangandu-se ca muncesc mult mai mult la fiecare concert decat colegii care canta la alte instrumente. Directorul orchestrei spunea, la vremea respectiva, ca este absolut nepotrivit sa compari interpretatul la instrumente cu alte munci si a catalogat pretentiile violonistilor drept ridicole.

4. Submarin NATO in plasele pescarilor danezi (mai). Un vas de pescuit danez a facut o captura mai putin obisnuita prinzand in navoadele sale un submarin german si obligandu-l sa se ridice la suprafata. Traulerul "Maria Elena" se afla la pescuit in apele Marii Nordului, pe bratul Skagerrak, intre Norvegia si Danemarca, la aproximativ 20 de mile marine de tarm in momentul in care submarinul s-a agatat in plasele sale de pescuit. "Navoadele traulerului nu au rezistat insa la o asemenea greutate. A fost nevoie de interventia unui vas german care a ajutat submarinul prizonier sa se ridice la suprafata si sa scape de plasele de pescuit pentru a-si putea continua apoi drumul", declara un ofiter danez din echipa de salvare. Submarinul german se afla in zona pentru exercitiul NATO "Blue Game 2004".

5. Cainele care stie 200 de cuvinte (iunie). Faptul ca un caine, rasa border collie, este capabil sa recunoasca peste 200 de obiecte dupa numele lor reprezinta dovada vie a faptului ca aceste animale inteleg realmente limbajul uman, sustin oamenii de stiinta germani intr-un articol publicat in revista "Science". Catelul in cauza, pe numele sau Rico, intelege exact ce obiect doreste stapanul sau sa-i fie adus, chiar daca nu a mai auzit niciodata numele acelui obiect, precizeaza cercetatorii. Cainele, in varsta de noua ani, nu a fost ales la intamplare pentru a face obiectul acestui studiu. Abilitatile lui erau cunoscute gratie unui show de televiziune, "Wetten, Dass?".

6. Plecat in pelerinaj de 17 ani (august). Un indian si mama sa oarba, pe care o cara intr-un cos, se afla in cel de-al optulea an al pelerinajului lor religios estimat sa dureze 17 ani de zile. Barbatul in varsta de 32 de ani, considerat un adevarat sfant in localitatea sa natala, Piparia, situata in nordul tarii, a strabatut in cei opt ani de pelerinaj aproximativ 6000 de kilometri. Daca totul va merge conform estimarilor initiale, Kailashgiri Brahmachari spera sa ajunga la urmatoarea editie a festivalului Kumbh Mela Hindu, care va avea loc in 2013 in orasul sfintit Varanasi, situat in sudul Indiei.

7. Din femeie de serviciu, autoare de best-seller (septembrie). Viata unei indience, care in urma cu putin timp se ocupa cu maturatul caselor celor cu bani, s-a schimbat peste noapte dupa ce cartea scrisa de ea a devenit best-seller. Baby Haldar a lucrat ani de zile ca menajera in New Delhi, capitala Indiei, unde venise impreuna cu cei trei copii ai sai pentru a scapa de bataile sotului. Cartea acesteia, "Aalo Aandhari" (Intuneric si Lumina), a fost publicata in cursul anului trecut iar de atunci au mai fost tiparite alte doua editii.

8. Sotul era, in realitate, femeie (octombrie). Cuplul are impreuna si un copil conceput "in vitro" . Doua femei din Marea Britanie au fost casatorite mai bine de 13 ani de zile, fara ca nimeni sa banuiasca faptul ca sotul era, de fapt, tot o femeie. Lucy Kong si Susan Abberstein au pacalit toata lumea din jurul lor, interpretand perfect rolul de cuplu mixt, dupa ce acesta din urma s-a transformat in "barbat". Transformarea a constat in schimbarea rochitelor cu pantaloni barbatesti, administrarea de hormoni masculini pentru dezvoltarea muschilor si pentru cresterea unei mustate si schimbarea numelui in Samuel.

9. Cea mai inteligenta femeie din lume este somera (noiembrie). O femeie originara din Bulgaria, considerata cea mai inteligenta persoana de sex feminin din lume, nu reuseste sa-si gaseasca o slujba desi se straduieste in acest sens de mai bine de doi ani de zile, dupa ce firma la care lucra a dat faliment. Daniela Simidchieva, mama a trei copii, are cinci diplome de master, iar IQ-ul ei este de aproape 200, ceea ce, conform MENSA (organizatia celor mai inteligenti oameni de pe Planeta), indica faptul ca este cea mai inteligenta femeie din lume. Coeficientul sau de inteligenta este aproximativ egal cu cel al genialei chimiste Marie Curie, care a devenit prima persoana de doua ori laureata a Premiului Nobel.

10. Pisoarul, cea mai influenta opera de arta moderna (decembrie). Pisoarul, vasul in care urineaza barbatii, a fost votat drept cea mai influenta opera de arta a secolului XX. Vasul din portelan alb, una dintre primele piese ale conceptualismului, a socat lumea artelor si nu numai in urma cu aproape 90 de ani cand a fost prezentat de catre artistul francez Marcel Duchamp in cadrul unei expozitii la New York. Rezultatul clasamentului celor mai influente cinci opere de arta ale secolului XX, realizat de aproximativ 500 de experti in arta, a surprins mai ales din cauza faptului ca Duchamp si "capodopera" sa au devansat artisti precum Henri Matisse si Pablo Picasso, considerati pana in momentul de fata incomparabil mai infulenti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.