Profesorul Dan Liviu Nicolae a identificat in organism o noua gena a astmului, care ar putea explica de ce anumite persoane sunt mai predispuse sa faca boala decat altele.

Descoperirea a fost facuta la Universitatea din Chicago, Statele Unite, acolo unde cercetatorul nostru lucreaza deja de 15 ani.

"Ma numesc Dan Liviu Nicolae si sunt originar din Craiova", o spune din toata inima romanul despre care vorbeste intreaga lume stiintifica.

Dan Liviu Nicolae si colegii sai geneticieni la Universitatea din Chicago au descoperit o mutatie intalnita la bolnavii de astm
. Pe langa cele patru gene cunoscute deja, cercetatorii au identificat-o si pe a cincea care apare in special la persoanele de culoare, scrie stirileprotv.

"Se va vedea daca se poate prezice riscul cuiva de a dezvolta boala astm si astfel sa personalizam tratamentele in functie de codul genetic", spune Dan Liviu Nicolae.

Romanul crede ca pe viitor cei care sufera de astm vor avea o speranta in plus. Peste 300 de milioane de oameni au aceasta afectiune care nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control. Practic decodificarea genetica poate reprezenta un pas pentru gasirea unui leac.

Dan Liviu Nicolae se ocupa de genetica umana de 15 ani. A terminat Liceul de Matematica din Craiova, apoi Universitatea din oras. Profesorii care l-au indrumat isi amintesc cu drag de el.

Din pacate, toti acesti oameni cu minti sclipitoare pleaca din tara. Estimarile arata ca cel putin 780 de cercetatori romani lucreaza acum in Statele Unite, Franta, Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia si Elvetia. Asta in conditiile in care la noi anul acesta cercetarea a primit doar 1, 3 % din buget, scrie opiniatimisoarei.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.