Omenirea a inventat penicilina, navetele spatiale, computerele si chiar si inima artificiala, printre multe alte minunatii, si este justificat sa ne intrebam spre ce ne indreptam de acum. Raspunsul oamenilor de stiinta este insa foarte categoric: nicaieri.

Potrivit cercetatorilor, dezvoltarea creierului uman a atins apogeul si este imposibil din punct de vedere fizic sa poata evolua de aici incolo. Ei sustin ca pentru a deveni mai inteligent creierul uman ar avea nevoie de mari cantitati de energie suplimentara si oxigen, iar corpul nostru pur si simplu nu poate oferi acest supliment.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat structura creierului si au calculat cat de multa energie folosesc celulele. "Am demonstrat ca creierul uman trebuie sa consume energie pentru a functiona si ca aceste cerinte sunt suficient de ridicate pentru a limita performantele noastre", sustine profesorul neurobiolog Simon Laughlin.

Alti oameni de stiinta sustin ca "reteaua" creierului si legaturile dintre zonele acestuia nu pot fi facute mai bine decat atat . Ei au descoperit ca cei mai inteligenti oameni au, de fapt, cele mai bune legaturi, cu cele mai bune si mai rapide "mesaje" intre diferitele parti ale creierului, scrie MEDIAFAX.

Eficientizarea "retelei creierului" ar insemna o cantitate de energie sumplimentara, pe care corpul uman nu are de unde sa o dea, prin urmare nu putem ajunge mai "destepti" decat suntem deja.

Un profesor de psihiatrie de la Cambridge, Ed Bullmore, specializat in imagistica creierului, a masurat eficienta cu care diferite parti ale creierului comunica intre ele. El a descoperit ca cele mai rapide impulsuri se regasesc la persoanele mai inteligente, in timp ce la persoanele mai putin inteligente comunicarea intre zonele creierului este mai slaba.

"Nivelul ridicat de integrare a retelei creierului pare a fi asociat cu un IQ ridicat . A deveni mai inteligent inseamna imbunatatirea legaturilor intre diferitele zone ale creierului, insa acest lucru se poate doar cu energie suplimentara", sustine profesorul.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a fost un exemplu de inteligență,...
Nicolae Ciucă: Aurel Vainer a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.