Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii le-a amintit jurnalistilor de la CBS News de steagurile americane lasate de astronauti in cele sase calatorii pe Luna.

Ce s-a ales de ele?, este intrebarea pe care au lansat-o jurnalistii de la CBS News. Neil Armstrong si Buzz Aldrin au infipt pentru prima data steagul american pe suprafata Lunii in urma cu 42 de ani, gest pur simbolic - un tratat ONU nu ar permite niciodata Statelor Unite sau oricarei alte tari sa pretinda ca Luna le apartine.

"In general gestul a fost perceput ca fiind un simbol al mandriei si al implinirii", considera Allan Needell, un reprezentant al Institutului Smithsonian.

Tom Moser, insa, inginerul echipei NASA care a creat primul steag infipt pe Luna, percepe gestul si ca un simbol politic, el primind indicatii sa pastreze tacerea. "Nu a fost vorba despre un secret militar al Departamentului de Aparare, doar ca din motive politice nu s-a dorit dezvaluirea evenimentului inainte de implinirea lui", a declarat Moser.

Ce s-a intamplat cu acele steaguri este o intrebare la care a incercat sa raspunda o membra a Universitatii din California, Annie Platoff.

Cercetarile ei fac referire la patru steaguri, printre care si primul, folosit in prima misiune in care omul a pasit pe suprafata Lunii. Annie Platoff crede ca din primele doua steaguri, din misiunea Apollo 11 si Apollo 12, nu a mai ramas nimic in urma decolarii navei spatiale.

"Steagul nu a fost creat pentru a rezista in timp, ci doar sa fie folosit ca simbol al pasirii omului pe Luna. Nu a fost nicio cerinta ca materialul sa fie proiectat astfel incat sa reziste oricarui mediu",
a explicat Platoff.

Fabricate din nylon, teoria lui Annie Platoff este ca, cel mai probabil, steagurile sunt mai inchise la culoare si zdrentuite.

"Singura cale de a testa aceste teorii este de a ne intoarce pe Luna pentru a verifica", a mai spus Platoff.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.