In viitorul nu foarte indepartat, cu telecomanda care schimba programul la televizor sau controleaza aparatul de aer conditionat se va putea modifica si comportamentul unui om

Cercetatorii de la Nippon Telegraph&Telephone Corporation au creat deja un dispozitiv prin care un om poate fi manevrat ca o masina de jucarie. Desi tehnologia este inca la inceput, oamenii de stiinta vad deja mai multe domenii in care aceasta s-ar putea aplica cu succes. Conditia este ca "subiectul" sa poarte pe cap o casca dotata cu o serie de electrozi care induc nervilor din spatele urechii un flux de curent electric de mica intensitate. Rezultatul: "subiectul" se misca fara voia sa, dupa cum "dicteaza" butonul telecomenzii. Inventatorii afirma ca telecomanda a fost deja testata cu succes: o persoana a fost "telecomandata" sa parcurga un traseu in forma unui covrig.

Telecomanda poate fi folosita in domeniul militar, afirma oamenii de stiinta de la Nippon Telegraph & Telephone Corporation. Afirmatia lor e sustinuta de profesorul Timothy Hullar de la Washington University School of Medicine: gasirea unei modalitati de a controla pe cineva prin intermediul undelor electromagnetice ar putea sa aiba aplicatii in domeniul militar, "acolo unde uciderea adversarului nu se impune". "Daca se va gasi frecventa exacta, energia necesara si timpul minim de aplicare, atunci putem spera ca avem o arma nonletala, care sa permita controlarea adversarului", a declarat profesorul.

Deja o companie mica din Texas, Invocon, testeaza un dispozitiv care emite unde electromagne-tice pentru a imobiliza pe cineva. Japonezii afirma ca tehnologia poate fi aplicata cu succes si in domeniul jocurilor pe calculator, dar si al muzicii. Spre exemplu, unui player de melodii in format digital i se poate atasa un dispozitiv care sa-l determine pe cel care asculta muzica sa se miste in ritmul melodiei.

Una din cele mai interesante aplicatii este cea din domeniul sigurantei rutiere: automobilele ar putea fi dotate cu telecomenzi capabile sa emita unde electromagnetice, iar in momentul in care in raza dispozitivului va aparea un pieton, undele emise il vor obliga pe respectivul sa paseasca inapoi pe trotuar chiar impotriva vointei lui, evitandu-se in acest fel un accident.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.