Un val puternic de aer rece care a lovit Groenlanda in secolul al XII-le ar pute explica de ce vikingii au disparut de pe insula, au declarat oamenii de stiinta. Cu toate ca erau obisnuiti cu frigul, se pare ca frigul a fost cel care "i-a doborat".

Raportul, care a fost publicat luni si care a reconstituit temperaturile din acea perioada examinand sedimentele unui lac din vestul Groenlandei care dateaza de acum 5.600 de ani, mai indica faptul ca si locuitorii de dinaintea vikingilor au avut probleme cu schimbarile bruste ale climatului insulei, scrie Yahoo News.

  • "Climatul a jucat un rol important in disparitia vikingilor din Groenlanda", se arata intr-un comunicat al Universitatii Brown din Statele Unite ale Americii, in care mai era precizat faptul ca temperatura medie a scazut cu 4 grade Celsius in circa 80 de ani in jurul anului 1100.

O asemenea schimbare poate fi echivalata cu scaderea temperaturilor prezente din Scotia, pana la nivelul celor din Islanda si ar insemna un pas inapoi pentru productia agricola si pentru crescatorii de animale.

"Inainte de disparitia nordicilor (n.r. vikingilor) a exista un tran de racire al temperaturilor din regiune", a declarat William D'Andrea de la Universitatea Brown, autorul principal al studiului care a fost publicat in revista americana de specialitate Proceeding of the National Academy of Sciences.

Pentru a determina motivul pentru care vikingii au abandonat coloniile din zona de vest a Groenlandei la jumatatea secolului al XIV-lea si cea estica la inceputul secolului al XV-lea, cercetatorii s-au documentat si din rapoarte scrise sau arheologice. Conflictele cu poporul indigen al inuitilor, cautarea unor zone mai bune de vanatoare, problemele economice si schimbarile naturale al climei, care ar fi putut fi cauzate de eruptiile solare, pot fi doar o parte din motivele care au dus la migrarea vikingilor din Groenlanda.

Inainte ca acest raport sa fie publicat, oamenii de stiinta credeau ca o scadere a temperaturilor pana la o "Mica Era a Ghetii" a dus la scurtarea anotimpurilor si a marit zona de gheata, lucru care a ingreunat legaturile de navigatie cu Islanda si cu celelalte tari nordice.

Studiul, realizat de oameni de stiinta din Statele Unite si Marea Britanie, a adaugat, la ceea ce se stia pana acum, si scaderile de temperatura din secolul al XII-lea, ca posibila cauza a migrarii vikingilor. Acest popor a ajuns in Groenlanda in jurul anului 980, in timpul unei perioade in care temperaturile insulei erau mai mari, similare cu cele din prezent.

Citeste si:
12.5 miliarde de tone de gheata s-au topit in Groenlanda, intr-o...
12.5 miliarde de tone de...

"Ai un interval in care verile sunt lungi si placute, perioada in care iti maresti ferma, si apoi, an dupa an, apare acest trend de racire al vremii si verile se scurteaza si devin mai racoroase si nu mai poti produce atat de mult fan", a explicat D'Andrea.

Oamenii de stiinta se tem ca incalzirea din secolul XXI este cauzata de schimbarile climatice, care sunt amplificate de acumularile de gaze cu efect de sera provenite din activitatile umane. O accelerare a cresterii temperaturilor ar putea duce la topirea calotei glaciare din Groenlanda si la cresterea nivelului global al marilor.

Citeste si: Arctica se incalzeste intr-un ritm fara precedent

Groenlanda: Un bloc de gheata gigantic s-a desprins dintr-un ghetar


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.