Unul dintre membrii comandoului Navy Seal care a efectuat raidul asupra complexului din Abbottabad, in Pakistan, in care a fost ucis Osama ben Laden, liderul retelei teroriste Al-Qaida, este un caine.

Acest "caine-erou" este antrenat pentru depistarea explozivilor, precizeaza The Sun. Cainele nu a fost, inca, identificat, dar, potrivit unor speculatii este vorba fie de un malinois belgian, fie de un ciobanesc german, rase utilizate in mod frecvent in raiduri din Afganistan si Irak.

Cainii sunt bine protejati in cadrul acestor situatii periculoase, purtand armura antiglont. De asemenea, ei poarta camere de luat vederi in infrarosu, care ofera informatii cruciale trupelor si evita potentiale ambuscade, potrivit MEDIAFAX.

In prezent, in Irak si Afganistan servesc aproximativ 600 de caini, a declarat Ensign Brynn Olsen, din cadrul Comandamentului Central american, pentru New York Times.

Generalul David Petraeus, actualul comandant american in Afganistan si viitorul director al CIA, a cerut, in 2008, suplimentarea numarului de caini utilizati in armata. "Capabilitatea pe care o aduc in lupta nu poate fi inlocuita de om sau masina", a declarat Petraeus. "Prin performantele lor, depasesc orice alt mijloc din industria noastra", adauga generalul.

Cainii utilizati in razboi sunt antrenati sa caute inamici care se pot ascunde in cladiri, cu ajutorul puternicul lor simt al mirosului. Acestia invata, de asemenea, sa atace orice persoana care poarta o arma si cum sa ii imobilizeze pe suspectii care incearca sa fuga.

Cainii au jucat un rol extrem de important in armata Statelor Unite, mai ales dupa ce au fost trimisi, pentru prima data, in Vietnam, in cadrul unui program special, Top Dog. Dupa ce isi incheie serviciul militar, majoritatea acestor caini pot fi adoptati, prin intermediul The United States War Dog Association.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.