Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au coborat aproape 200 de metri in interiorul unui vulcan, in camera de magma (vatra vulcanului) a acestuia.

Exploratorii au coborat in inima vulcanului Thrihnukagigur, aflat in perioada inactiva, din Islanda.

Se presupune ca in urma ultimei eruptii de acum 3000 de ani a acestui vulcan s-a format in Atlantic Islanda. Thrihnukagigur este cunoscut si ca "vulcanul adormit" deoarece ar putea deveni activ in orice moment, potrivit dailymail.co.uk.

Doctor Freysteinn Sigmundsson, vulcanolog la Universitatea din Islanda, a descris pentru prima oara cum arata din interior o camera magmatica a unui vulcan. Peretii interiori aveau o stranie nuanta de rosu, de la miniereul de fier.


©Hans Strand / channel.nationalgeographic.com

"M-am simtit mic in comparatie cu fortele naturii. Am fost profund emotionat de frumusetea si linistea din interiorul vulcanului", a spus dr. Freysteinn Sigmundsson.

"Ca vulcanolog, am avut privilegiul de observa cu proprii mei ochi interiorul unui vulcan", adaugat cercetatorul.

Echipa a fost formata din 17 oameni, dintre care doi oameni de stiinta, iar restul alpinisti, echipa de filmare si fotografi.

Prin vizitarea fizica a camerei magmatice, oamenii de stiinta au fost in masura sa afle lucruri valoroase, din interior, despre fortele aproape cele mai distructive ale naturii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.