Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebra problema de matematica cunoscuta sub denumirea Conjectura lui Poincare, a povestit intr-un interviu ca a reusit sa rezolve aceasta problema pe cand incerca sa inteleaga cum a reusit Iisus sa mearga pe apa.

"Nu exista probleme pe care nu le putem rezolva, exista doar probleme dificil de rezolvat", a declarat Perelman intr-un rar interviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianul Komsomolska?a Pravda a publicat o serie de fragmente, informeaza AFP.

Vorbind despre amintiri din timpul scolii, solitarul savant, care a refuzat pana de curand sa comunice cu presa, a spus ca dorea sa explice legenda lui Iisus, relateaza MEDIAFAX.

"Va aduceti aminte de legenda biblica despre Iisus care mergea pe apa. Trebuia sa calculez viteza cu care mergea pentru a nu cadea in apa", a explicat acesta. Avand in vedere ca "legenda inca exista, inseamna ca nu m-am inselat", a continuat acesta.

"Un copil invata lucruri inca de la nastere. Daca bratele si picioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena si creierul", a intrebat acesta.

El a mai explicat ca a refuzat un premiu de 1 milion de dolari acordat anul trecut de Clay Mathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii lui Poincaré pentru ca stie "cum sa guvernezi Universul".

  • "Stiu cum sa guvernez Universul. De ce ar trebui sa alerg dupa un milion", a spus acesta.

Matematicianul in varsta de 44 de ani, care locuieste cu mama sa intr-un cartier marginas din Sankt Petersburg, a fost desemnat in luna martie a anului trecut laureatul unui premiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, dupa ce a publicat pe internet solutia problemei de topologie formulate in 1904 de matematicianul francez Henri Poincaré.

Dupa mai multe saptamani de suspans, el a anuntat institutul ca ca nu accepta recompensa de 1 milion de dolari acordata odata cu acea distinctie din cauza unui "dezacord" cu comunitatea matematicienilor.

Citeste si:
Papa Francis: „Mulţi oameni plâng azi. Cerem Domnului harul de a...
Papa Francis, despre...

Pentru rezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus a primit in 2006 medalia Fields, considerata "Nobelul in matematica". Perelman a refuzat si aceasta distinctie, fiind prima persoana din lume care a facut acest lucru.

Clay Mathematics Institute, o institutie americana dedicata promovarii stiintelor matematice, a expus in anul 2000 o lista cu "cele sapte probleme ale mileniului", promitand o recompensa de 1 milion de dolari pentru rezolvarea fiecareia dintre ele.

Trei ani mai tarziu, Grigori Perelman a anuntat, spre surpriza generala, ca a descoperit solutia pentru Conjectura lui Poincaré, declarand ca a lucrat la ea, in secret, timp de sapte ani.

Ignorand complet canoanele presei stiintifice, Grigori Perelman a ales sa isi publice demonstratia pe internet. Solutia lui a fost apoi indelung verificata de catre alti matematicieni.

Citeste si:
6 lucuri despre viața incredibilă a lui Leonardo da Vinci
6 lucuri despre viața...

Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta la determinarea formei universului. Potrivit acesteia, daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.