Un laborator din Germania a reusit sa creasca piele umana, o reusita ce va schimba cert lumea medicinei, avand in vedere ca procesul de fabricatie poate fi folosit pentru orice organ.

Un brat mecanic ia un container de plastic plin cu o solutie roz. O unda laser se plimba peste lichid, iar alt robot injecteaza substanta prin ace cat firul de par. Un monitor inregistreaza temperatura, nivelul dioxidului de carbon si umiditatea. Un sunet jos este singurul care se aude in laboratorul Institutului Fraunhofer pentru Inginerie Interfaciala si Biotehnologie din Stuttgart. Izolate intr-o cusca sterila de sticla, aceste masini au inceput sa fabrice un nou produs neobisnuit: piele umana.

Potrivit Der Spiegel, in fiecare luna, fabrica de piele poate produce 5.000 de discuri de tesut de o suprafata egala cu a monedei de un cent, la un pret estimat de €50 per unitate.

  • Pielea, produs industrial!
Tesutul e albicios, aproape transparent, inspa directorul proiectului, Heike Walles, spune ca il poate face si in nuante mai “bronzate”. Acest proiect pilot inseamna insa mai mult decat fabricarea pielii. Procesul de obtinere a tegumentului deschide o noua era. Una in care tesutul uman devine produs industrial.

Miracolul incarnarii se intampla de acum in afara uterului. Sub lumina de neon intr-o incinta controlata de roboti. Chiar daca acum e vorba doar de piele sintetica, nu si de alte organe, lansarea pe piata a produsului e ingreunata de regulile UE. De la aparitia primelor tesuturi sintetice, autoritatile europene au avut probleme cu punerea lor intr-o categorie de produse reglementata. Intrebarea era: sunt organe, medicamente sau tehica medicala?

Intre timp, Uniunea Europeana a decis ca tesuturile crescute in afara corpului uman - indiferent ca e vorba de piele, os, ficat sau neuroni - trebuie tratate legal ca produse farmaceutice. Aceasta inseamna, in mare, ca nu pot fi operate direct pe pacient, ca in cazul transplantului, ci trebuie sa treaca prin testele presupuse de licentele din legea farmaceutica, scrie Money.ro.

Citeste si:
Roboții creativi, acum în România
Roboții creativi, acum în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.