De la fluieraturi la pis-pis-uri si chiar pipaieli. Hartuirea stradala este o realitatea de zi cu zi pentru femeile din intreaga lume, chiar si acolo unde ele se acopera din cap pana in picioare.

In fiecare zi, milioane de femei din intreaga lume sunt fluierate sau sunt agresate verbal pe strada. Mai nou insa, dupa cum arata publicatia britanica Bbc.co.uk, au fost initiate miscari decise sa puna punct acestor practici extrem de stanjenitoare pentru femei si care uneori degenereaza in episoade violente.

Nu prea exista documentatii asupra faptului ca majoritatea barbatilor se preteaza la acest comportament pe strada, insa in cultura feminina astfel de intamplari sunt povestite si repovestite si fac parte din viata cotidiana.

Un grup de activisti care lupta pentru stoparea hartuirii stradale este Hollaback! din Marea Britanie, scrie publicatia Bbc.co.uk. Un altul este Stop street harassment (Stop hartuirii stradale). Acestia din urma au facut un sondaj online, iar 95% dintre respondente au declarat ca au fost victimele privirilor insistente, ale fluieraturilor sau ale cuvintelor urat adresate. O mare proportie dintre acestea au fost asaltate in public prin atingeri.

“Chiar daca aceste gesturi sunt condamnabile, femeile sunt insa sfatuite sa taca, sa nu vorbeasca despre cele ce li se intampla. Astfel, barbatii continua in aceeasi nota si imping limitele din ce in ce mai departe”, explica Emily May, fondatoarea grupului Hollaback!.

Este un privilegiu acesta pe care il au barbatii, de a merge pe strada si de a-si permite sa le hartuiasca pe femeile ce le atrag privirile, este vorba despre un soi de indoctrinare. “Si nici nu mai stii cand acel <<pisi-pisi>> se poate transforma intr-o scena agresiva”, spune Emily May.

Iar hartuirea stradala variaza de la o tara la alta. In Marea Britanie si Statele Unite, majoritatea femeilor vor experimenta mai ales fluieraturi si strigate dar in multe parti ale lumii, acestea pot sa se transforme in pipaieli sau asalt sexual.

Citeste si:
Anamaria Prodan, mărturisiri emoționante după moartea Rudel Obreja:...
Anamaria Prodan, mărturisiri...

  • Dar totusi, de ce barbatii le hartuiesc pe femei pe strada?

“Hartuirea stradala se intampla pentru ca societatea o permite si pentru ca a scuzat-o cu replica <<barbatii sunt barbati>>”, spune Maggie Hadleigh-West, activista si realizatoare de filme, pentru BBC. “In sens cultural, barbatii au fost indoctrinati cu aceasta scuza si astfel, a devenit un privilegiu pentru ei, acela de a merge pe strada si de a-si permite sa isi imagineze tot felul de lucruri in legatura cu o femeie. Societatea nu a corectat acest comportament”, spune aceasta.

Kathrin Zippel, specialista in sociologie la Universitatea Northeastern, confirma: “Fiindca societatea a perpetuat acest obicei ca pe o norma culturala, barbatii au tendinta de a se angaja in hartuirea stradala, acesta fiind un alt mod prin care isi pot afisa masculinitatea. De cele mai multe ori, nu este vorba despre femei, ci despre barbatii care incearca sa isi demonstreze masculinitatea in fata celorlalti barbati".

Citeste si:
5 manifestări fizice la bărbați care nu ar trebui trecute cu vederea
5 manifestări fizice la...

  • Citeste mai multe despre "de ce hartuiesc barbatii?" sau daca "vom putea vreodata sa stopam asalturile publice?" pe garbo.ro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.