Oamenii de stiinta afirma ca valurile ciudate care pot fi observate pe sistemul de inele ale planetelor Saturn si Jupiter au fost cauzate de comete.

Valurile, despre care cercetatorii spun ca sunt similare cu unduirile unui metal ondulat, au fost detectate atat pe inelele planetei Saturn, cat si pe inelele mai putin cunoscute ale planetei Jupiter, scrie BBC News.

Potrivit cercetatorilor, valurile de pe inelele lui Jupiter au fost cauzate de cometa Shoemaker-Levy 9, care a lovit planeta in 1994.

Oamenii de stiinta au analizat imagini cu inelele lui Jupiter facute de sondele spatiale Galileo si New Horizons, intre 1996 si 2000 si respectiv, 2007. Acestia s-au mai uitat si la imagini cu inelele lui Saturn facute de sonda Cassini in cursul lui 2009.

Ceea ce au descoperit cercetatorii a fost ca, atunci cand sunt privite dintr-un unghi ascutit, unduirile care seamna cu un acoperis de tabla ondulata, par sa fie niste benzi de culoare mai deschisa si mai inchisa care alterneaza. Aceasta structura "plisata" a fost observata pe mii de kilometrii ai inelului C a lui Saturn. O structura similara a putut fi observata si pe inelul D a aceleiasi planete, care este mai putin vizibil. Totodata, cel putin doua spirale separate au fost observate si pe inelele lui Jupiter.

  • Oamenii de stiinta cred ca aceste valuri au fost provocate de fragmente de roca, ramase in urma unor comete care s-au lovit de inelele acestor doua planete.

"In principiu, materia (n.r. fragmentele de roca) trece prin inel si face ca acesta sa fie usor inclinat fata de planul ecuatorial al planetei, iar apoi sa capete aceasta forma spiralata", a declarat Matthew Hedman de la Universitatea Cornell din New York.

In timp, pe masura ce gravitatia planetei reaseaza inelele in pozitia initiala, spirala ondulata devine tot mai stransa. Insa, potrivit cercetarorilor, acest proces poate dura decenii.

Folosind modele matematice, echipa care a studiat inelele celor doua planete a derulat inapoi acest proces, in asa fel incat sa gaseasca o data posibila a impactului. Pentru Saturn, acestia au stabilit ca perioada in care au aparut ondulatiile inelelor a avut loc in jurul anului 1983, insa nu au gasit inca si cometa care le-a provocat.

Citeste si:
Primăria Mangalia a renunțat la taxa de parcare în stațiuni
Primăria Mangalia a renunțat...

"Inelele sunt ca niste plase de comete. Stiam ca, periodic, cometele se lovesc de aceste inele, insa este prima data cand ajungem la concluzia ca fiecare cometa isi pune semnatura pe inel in momentul in care il loveste si ca aceasta istorie ramane inregistrata in patternurile de pe spirale. (...) Decenii mai tarziu te poti uita la acelasi inel, gasi aceste patternuri si fiecare din ele iti va spune ceva despre ce anume a lovit inelul respectiv si momentul in care sa intamplat asta", a declarat Mark Showalter de la Institutul SETI din California.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.