Bijuterii valorand peste 13,4 milioane de euro, furate in decembrie 2008 din magazinul de lux Harry Winston din Paris, au fost descoperite de politistii francezi luni, intr-un canal de scurgere a apelor pluviale din departamentul Seine-Saint-Denis, din apropiere de Paris.

Potrivit francesoir.fr, un inel cu o piatra pretioasa de 31 de carate, valorand aproape 6 milioane de euro, un alt inel cu o piatra de 10 carate, alte 17 inele si trei perechi de cercei au fost descoperite , luni, de Brigada de represiune a banditismului din Paris. Bijuteriile apartin casei de lux Harry Winston, victima a "jafului secolului", pe 4 decembrie 2008.

In urma unor informatii primite, politistii francezi au perchezitionat o resedinta din departamentul Seine-Saint-Denis din Région Parisienne si au descoperit, intr-un canal de recuperare a apelor pluviale, o sticla din plastic incastrata in cimentul din care era construit acel canal. Valoarea totala a bijuteriilor recuperate a fost estimata la 13,4 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Jaful a avut loc pe 4 decembrie 2008, pe strada Montaigne din Paris, in magazinul casei Harry Winston, considerat "bijutierul starurilor". In seara acelei zile, catre ora 17.00, patru barbati - dintre care doi erau deghizati in femei - purtand cagule si peruci, dupa ce au pretins ca sunt clienti obisnuiti, au scos din buzunare cateva arme albe, le-au sechestrat pe cele 16 persoane prezente in magazin si, doar in cateva minute, au furat bijuteriile din interior, valorand peste 85 de milioane de dolari (60 de milioane de euro).

Compania Lloyd, asiguratorul casei Harry Winston, a propus imediat o recompensa de 700.000 de euro. Celebrii Pink Panthers, hotii de bijuterii provenind din fosta Iugoslavie, au fost evocati la un moment dat ca posibili autori ai jafului. Insa, foarte repede, politistii francezi care analizau marturiile persoanelor prezente in magazin in momentul jafului au aflat ca hotii aveau "un accent de periferie". Cu toate acestea, ancheta stagna. O informatie primita de Oficiul central de lupta contra delincventei itinerante (OCLDI) a contribuit la deblocarea situatiei. Posibile "gazde" ale bijuteriilor au fost identificate, care veneau din strainatate pentru a expertiza bijuteriile. Aceste persoane erau in contact cu anumiti membri binecunoscuti din gruparile de infractori parizieni stabiliti la Seine-Saint-Denis.

Citeste si:
Jaf de zile mari la o casă de schimb valutar din Vatra Dornei
Jaf de zile mari la o casă de...

La sase luni de la jaf, la sfarsitul lui iunie 2009, Politia judiciara franceza a lansat o vasta operatiune si a reusit sa prinda 26 de persoane. Printre acestea se afla Daoudi Yahiaoui, pe care anchetatorii l-au considerat "creierul" operatiunii. Acest barbat in varsta de 46 de ani, arestat cu 15 ani inainte pentru ca "importase" o tona de canabis din Spania, nu a participat in mod direct la savarsirea jafului, dar a fost principalul beneficiar al acestuia. Printre retinuti s-a aflat si indispensabilul complice: un agent de paza care i-a informat pe hoti in legatura cu numele si cu obiceiurile angajatilor casei Harry Winston si cu locul exact in care erau amplasate seifurile secrete, in care erau depozitate cele mai valoroase bijuterii. Perchezitionand diverse case din Noisy-le-Sec si in zona Pavillons-sous-Bois, politistii francezi au fost mai intai deceptionati. Foarte putine bijuterii au fost regasite, chiar daca acest lucru indica faptul ca prada trecuse pe acolo. Apoi, dupa cercetari minutioase intr-o casa si prin scanarea zidurilor, sansa le-a suras: politistii au descoperit 780.000 de euro in bani lichizi si o parte a aurului si a bijuteriilor furate, intr-o ascunzatoare amenajata in spatele unui zid. Jumatate dintre obiectele furate au fost astfel recuperate, insa anchetatorii aveau tot mai mult sentimentul ca cealalta parte se gasea intr-unul dintre locurile pe care le cercetasera deja. Cu multa rabdare si ramanand atenti, politistii francezi au descoperit celelalte bijuterii ascunse intr-un canal de colectare a apelor pluviale din departamentul Seine-Saint-Denis.

Citeste si:
Gina Pistol, ultimele pregătiri pentru nuntă. Ce bijuterii va purta...
Gina Pistol, ultimele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.