Cu cat o persoana are mai multe posibilitati de a-si alege un partener, cu atat riscul ca acea persoana sa ramana singura este mai mare - aceasta este concluzia surprinzatoare a cercetatorilor britanici, care au studiat mecanismele ce guverneaza speed dating-ul.
Aflat inca la mare moda printre persoanele celibatare care doresc sa isi intalneasca sufletul pereche, speed dating-ul reprezinta un cadru ideal de studiu pentru cercetatori: candidatii se intalnesc fata in fata cu o serie de parteneri potentiali, iar aceste intalniri se desfasoara intr-un interval de timp limitat si fix, durata lor fiind in general de cateva minute.

Evaluarea potentialului unui numar mare de candidati nu reprezinta o problema in sine si, potrivit autorilor studiului, publicat in revista britanica Biology Letters, "cu cat piscina este mai mare, cu atat recolta este mai buna".

Insa acest lucru este valabil doar atunci cand exista candidati compatibili. Atunci cand diferentele dintre candidati sunt prea mari, criteriile de alegere devin complexe si dificil de analizat, generand o stare de confuzie. Un numar mare de posibilitati de alegere pot sa o determine in cele din urma pe o persoana celibatara sa se abtina pur si simplu de la a face o alegere, a declarat Alison Lenton, profesor de psihologie la Universitatea Edinburgh din Scotia, scrie News24.com.

  • Studiul a fost realizat pe un esantion alcatuit din 1.868 de femei si 1.870 de barbati, pe parcursul a 84 de intalniri de acest tip, organizate de diverse asociatii si organizatii, urmarind in special anumite date despre participanti (profesia, nivelul educational, inaltimea, greutatea, religia etc.).La finalul acestor intalniri cu o durata de trei minute, organizate intre 15 si 31 de celibatari de sex opus, organizatorii i-au pus in legatura pe cei care au manifestat un interes reciproc, deschizand astfel calea catre o viitoare intalnire romantica. Atunci cand participantii erau relativ asemanatori, fiecare speed-dating a generat in medie 123 de propuneri de intalnire. Aceasta cifra a scazut pana la 88 atunci cand diferentele de varsta, talie, educatie sau profesionale erau prea importante.

O tendinta asemanatoare a fost observata si in cazul sedintelor de dimensiuni mai modeste (85 de propuneri de intalnire cand participantii erau asemanatori, contra 57 de propuneri atunci cand diferentele dintre participanti erau majore). In situatiile in care timpul pentru a-ti face o parere este limitat, varitatea prea mare a ofertei este mai degraba nefasta decat benefica, afirma autorii studiului.

"Analiza varietatii necesita in acelasi timp atentia si memoria, iar capacitatile noastre sunt limitate in aceste doua domenii", a declarat Alison Lenton.

In opinia ei, nici prelungirea duratei intalnirilor pana la 10 minute nu amelioreaza aceste rezultate. "Obisnuim sa judecam oamenii foarte repede, uneori in doar cateva secunde. Si, odata formulate aceste opinii, ele pot fi dificil de schimbat", a explicat autoarea studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.