Convis ca muzica este un ingredient cheie pentru o sticla buna de vin, fie ca e rosu, alb ori rose, austriacul Markus Bachmann a inventat un speaker special care expune fermentarea strugurilor pe un anumit ritm. In functie de aroma sau specificul vinului, licoarea va fi tratata cu muzica clasica, jazz ori electronica, fiidca, potrivit spuselor sale, undele sonore influenteaza pozitiv procesul de maturizare, iar vinul are un gust mai bun.
Tehnica inovatoare, ce-i face pe marii producatori ai lumii sa ridice putin din spranceana, este ultima gaselnita in materie de "metode ciudate de a produce vinul".
  • Spre exemplu vineria portugheza Jose Maria da Fonseca, este renumita pentru ca, alaturi de degustarea vinului Periquita, poti asculta muzica clasica, in holul vechi de secole din Adega da Mata.
  • Sau putem sa amintitm de compania franceza Henri Maire, care a trimis mii de sticle de vin rosu sa clatoreasca pe mare in jurul lumii, doar pentru ca licoarea sa fie "alintata" de catre muzica valurilor.
  • In aceasta lista mai poate fi amintit vinul austriac Rainer Christ, despre care producatorii jura ca este obtinut din struguri copti la lumina lunii pline, ceea ce face vinul sa dureze mai mult pe raft.
Werner Gruber, fizician in cadrul Universitatii din Viena si membru al gruparii Science Busters, care se ocupa de spulberarea falselor inventii stiintifice, cum e "Myth Busters", a respins ideea lui Bachmann, considerand-o prosteasca, potrivit AP. "Drojdia si fungii nu au opinii", a declarat Gruber ironic."Lor chiar nu le pasa daca aud AC/DC, Madonna sau Mozart".

Insa Bachmann nu se da batut. El isi sustine teoria motivand ca undele sonore emanate din boxele amplasate de el muta particulele de drojdie si le determina sa absoarba cat mai mult zahar, ceea ce face ca vinul sa nu fie zaharos ci sa respect exact proportia de zahar. Austriacul s-a aliat cu 6 producatori de struguri si o prima productie de vin (31.000 de litri de vin, denimit Sonor Wines, cu preturi pornind de la 19 si pana la 25 de euro) va fi pusa la vanzare in curand. In aceasta prima "recolta" intraun pinot blanc din 2010, infuzat cu Simfonia 41 din Mozart si un zweigelt din 2010, expus la o paleta mai vasta de arii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.