Criza albinelor ameninta siguranta alimentatiei mondiale. Einstein prevestea: "Daca albinele ar disparea de pe Pamant, omenirea ar mai exista inca patru ani".
In ultimii ani, din cauza poluarii, a pesticidelor si a neglijentei se inregistreaza o rata a disparitiei albinelor fara precedent, relateaza The Telegraph.

Aproape o treime din productia agricola la nivel mondial depinde de polenizare, realizata cu precadere de albine. Aceste alimente ne aduc 35% din necesarul energetic, majoritatea mineralelor, vitaminelor si anti-oxidantilor. In ciuda importantei lor pentru fiinta umana, albinele mor cu o viteza ingrijoratoare.

Banca agricola americana Rabobank a declarat ca numarul coloniilor de albine care nu supravietuiesc in SUA de la an la an s-a marit de la 30% la 35%, dupa ce mult timp valoarea a stagnat la 10%. Procentul este de peste 20% in Europa si aproape la fel in Asia si America Latina.

Albert Einstein, recunoscut pentru declaratiile sale incendiare, obisnuia sa spuna ca "atunci cand albinele vor disparea de pe suprafata Pamantului, omul va mai avea doar patru ani de trait".

"Asemenea scenarii apocaliptice sunt exagerate",
au spus repezentantii bancii americane, intrucat productiile de porumb, grau si orez depind de polenizarea realizata de vant.

Una dintre principalele cauze ale crizei albinelor sunt pesticidele folosite pe scara larga. Tari ca Germania, Franta, Italia, Marea Britanie sau China au emis deja norme de reglementare pentru restrangerea folosirii pesticidelor, si asta din cauza ca si-au decimat populatiile de albine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.