O noua ipoteza privind identitatea persoanei dupa care a fost pictat tabloul Mona Lisa a fost ridicata de un istoric italian de arta. Acesta sustine ca modelul pentru faimosul tablou este de fapt un tanar, care ii era invatacel si iubit lui Da Vinci.
Silvano Vincenti considera ca Mona Lisa a fost inspirata de Gian Giacomo Caprotti, un tanar care a invatat arta picturii de la Leonardo Da Vinci de mic copil si care a devenit in timp unul dintre cei mai de incredere companioni ai sai, scrie The Telegraph.

Majoritatea persoanelor care au analizat pictura considera ca faimosul portret o ilustreaza pe Lisa Gheradini, sotia unui bogat comerciant de matasuri din Florenta. Insa Vincenti, seful unei echipe de cercetatori, considera ca pictura a fost inspirata de Caprotti, deoarece acesta apare in numeroase opere semnate de Da Vinci, printre care si doua tablouri ale Sfantului Ioan Botezatorul si un desen numit "Inger reincarnat". Toate aceste imagini ilustreaza un tanar subtirel, mai degraba efeminat cu parul ondulat.

Exista similiaritati foarte mari intre acele picutri si Mona Lisa, in special in zona gurii si a nasului, a declarat Silvano Vincenti, seful Comitetului National pentru Pastrarea Mostenirii Culturale. "Salai (n.r. Gian Giacomo Caprotti) a fost modelul favorit al lui Leonardo. (...) Leonardo cu siguranta a inserat si caracteristicile lui Salai in... Mona Lisa", a declarat acesta.

Se pare ca Salai a ajuns la casa lui Da Vinci in jurul anului 1490, cand avea aproximativ 10 ani. Acesta a lucrat ca asistentul lui Leonardo pentru urmatoarii 20 de ani, timp in care si-a dobandit porecla Salai sau "Micul Diavol" si a fost subiectul catorva desene erotice ale lui Da Vinci. "Salai a fost foarte chipes si probabil iubitul lui Leonardo. (...) Acesta a furat de la Da Vinci si i-a cauzat numeroase probleme, insa artistul mereu l-a iertat", a mai declarat Vincenti.

Istoricii de arta sunt sceptici in ceea ce priveste acesta teorie. Astfel Pietro Marani, o autoritate in ceea ce priveste arta lui Leonardo Da Vinci si autorul a numeroase carti despre acesta, a catalogat teoria ca fiind neintemeiata.

De-a lungul vremii, cercetatorii au mai sustinut ca in tabolul Mona Lisa, Da Vinci s-ar fi pictat pe sine deghizat in femeie sau ca ar fi pictat zambetul sau enimatic pe chipul mamei sale.

Citeste si:
6 lucuri despre viața incredibilă a lui Leonardo da Vinci
6 lucuri despre viața...

Citeste si:"Mona Lisa" si alte sase portrete pictate de Leonardo da Vinci isi dezvaluie secretele

Leonardo da Vinci a falsificat Giulgiul din Torino, potrivit unui nou studiu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.