Felul in care merg persoanele in varsta de peste 65 de ani pare sa fie asociat cu longevitatea acestora, potrivit unui studiu efectuate pe un grup de voluntari americani, ce a fost publicat marti in revista Journal of the American Medical Association (JAMA)

In urma unor calcule, autorii studiului au ajuns la concluzia ca speranta de viata normala asteptata la o varsta data incepe sa creasca pentru ambele sexe daca viteza de deplasare a persoanei depaseste un metru pe secunda. Viteza medie de deplasare a participantilor a fost de 0,92 metri pe secunda, scrie MEDIAFAX.

Acest studiu a fost realizat pe baza unor date culese in perioada 1985 - 2000 de la 34.485 de persoane - din care 80% erau caucazieni si 59,6% erau femei - a caror varsta medie era de 73,5 ani.

Cercetatorii americani au constatat ca maniera de a merge a voluntarilor este asociata cu diferentele inregistrate in ceea ce priveste probabilitatea de supravietuire, aceasta asociere fiind valabila indiferent de varsta si sexul voluntarilor, potrivit abcnews.go.com.

Studiul a fost coordonat de medicul Stephanie Studenski de la Universitatea din Pittsburgh din statul american Pennsylvania. Felul in care merge o persoana este un indicator pentru longevitate la fel de bun ca ceilalti factori de risc precum varsta, sexul, utilizarea unui stimulator cardiac, existenta unor boli cronice, trecutul de fumator, indicele de masa corporala si tensiunea arteriala.

Mai multi factori ar putea explica motivul pentru care viteza de mers a unei persoane in varsta este un bun indicator ce poate prezice numarul de ani pe care-i mai are de trait acea persoana.

"Mersul necesita energie, un control al miscarilor si pune la lucru mai multe organe - inima, plamanii, sistemul nervos, circulator si cel muscular", au declarat autorii studiului. Un mers mai incet ar putea fi un semn al deteriorarii felului in care functioneaza aceste organe si sisteme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.