Un tren din SUA functioneaza pe baza unui amestec de combustibil obtinut din grasime din carne de vita procesata.

Clasamentul revistei Time cu „Cele mai bune 50 de inventii ale anului 2010” contine un veritabil sortiment de inovatii interesante, printre care se afla un sistem de zbor portabil in stil James Bond, masina fara sofer de la Google si o locomotiva GE care functioneaza pe baza unui amestec de combustibil obtinut din grasime din carne de vita procesata.

  • Trenul Heartland Flyer, operat in prezent de compania Amtrak, parcurge traseul zilnic prin "tinutul carnii de vita” — de la Oklahoma City la Fort Worth, Texas — pe baza unui amestec de biocombustibil de 20%.

Acesta este primul tren de pasageri continental cu curse zilnice in SUA care functioneaza pe baza de combustibil din motorina bio obtinuta din surse regenerabile. GE contribuie la documentarea performantelor motorului pentru Amtrak cu testele efectuate deja pe un motor stationar, care au demonstrat ca folosirea unui biocombustibil reduce cu 10% hidrocarburile si monoxidul de carbon, cu 15% particulele si sulfatii cu 20%.

Daca amestecul potrivit da rezultatul dorit, va fi o varianta interesanta pentru cei care calatoresc cu trenul. „Avantajul principal al biocombustibililor se rezuma la faptul ca sunt obtinuti din surse regenerabile; reduc dependenta de importurile de petrol si au potentialul de a reduce unele emisii care trebuie reduse conform legilor,” a declarat Pete Lawson, reprezentant al GE Transportation.

Pe langa proiectul Amtrak, echipa GE a realizat si alte teste cu biocombustibili pe teren, iar aceste teste au inclus masuratori detaliate ale valorilor de referinta pentru toate piesele motoarelor inainte de folosirea combustibilului, masuratori care sunt apoi repetate o data la fiecare sase luni.

„Vrem sa vedem daca exista vreo schimbare a ratei de uzura a pieselor sau daca se accelereaza ritmul de acumulare a depunerilor cauzate de biocombustibil. Testam uleiul o data la 7 - 10 zile pentru a vedea daca a aparut vreo deteriorare rapida”.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

De asemenea, sunt monitorizate si piesele din plastic sau cauciuc, cum ar fi dispozitive de etanseizare, furtunurile si garniturile care pot prezenta semne de uzura neobisnuita, deoarece unii biocombustibili au tendinta de a afecta mai degraba astfel de materiale.

Testele privind biocombustibilii pentru locomotive au fost initiate dupa recentele descoperiri revolutionare in domeniul cercetarii privind biocombustibilii in aviatie.

  • Cu ajutorul motoarelor GE, compania aeriana TAM din Brazilia a realizat primul zbor din America Latina in care s-a folosit combustibil produs dintr-o planta necomestibila. In acelasi domeniu al biocombustibililor, GE Aviation colaboreaza si cu Marina Statelor Unite pentru flota sa de avioane F18 Super Hornets prevazute cu motoare GE.

In 2008, Virgin Atlantic a folosit un Boeing 747 prevazut cu motorul CF6 de la GE in cursa de la Londra la Amsterdam, devenind astfel prima companie aeriana din lume care a efectuat un zbor pe baza de biocombustibil.
Citeste si:
Culiță Sterp, în pericol de moarte. Artistul ar fi putut fi lovit...
Culiță Sterp, în pericol de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.