Cei 75.000 de locuitori ai orasului australian Rockhampton se pregateau marti sa ramana izolati, din cauza unor inundatii "biblice" care afecteaza nord-estul tarii, in timp ce autoritatile avertizau cu privire la prezenta serpilor si crocodililor, relateaza AFP.

Locuitorii au amplasat saci cu nisip in jurul caselor si magazinelor, pentru a le proteja de revarsarea raului Fitzroy, care traverseaza orasul, al carui nivel atingea, marti, 9,2 metri. Acesta urma sa creasca, in continuare, pana la 9,4 metri, miercuri sau joi.

Rockhampton, situat la 500 de kilometri nord de Brisbane (coasta de est), este unul dintre principalele orase din aceasta regiune agricola si miniera, afectata de cateva zile de inundatii pe care autoritatile le-au calificat drept "biblice", scrie MEDIAFAX.

Serviciile de salvare si-au exprimat temerea ca nivelul apei va ramane ridicat timp de cel putin doua saptamani, favorizand proliferarea tantarilor, care transmit boli. Totodata, ei au avertizat locuitorii cu privire la serpi veninosi si crocodili.

"Este anotimpul in care se imperecheaza si au fost scosi, in mod brusc, din mediul lor natural. Serpii sunt foarte, foarte nervosi in acest moment", a declarat Scott Mahaffey, directorul de operatiuni din cadrul serviciilor de urgenta.

"Problema cu crocodilii este ca e dificil sa ii reperezi in mijlocul daramaturilor" purtate de inundatii, a adaugat el.

Un membru al serviciilor de salvare a declarat ca a vazut "doi politisti sarind afara din apa, dupa ce au vazut, in apropiere, niste falci puternice".

Aeroportul, caile ferate si majoritatea drumurilor catre Rockhampton sunt inchise, dar un drum era deschis, in continuare, marti, contrar anuntului politiei orasului.

Saptamani de ploi violente, urmate de ciclonul Tasha, au umfalt cursurile raurilor din nord-estul Australiei, uneori la niveluri istorice, inundand mine si exploatatii agricole si antrenand evacuarea a mii de locuitori.

Autoritatile estimeaza la 200.000 numarul persoanelor afectate de cresterile bruste ale nivelului apelor, care au inundat 22 de localitati rurale, pe o suprafata mai mare decat a Frantei si Germaniei la un loc.

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

La Rockhampton au fost evacuate aproximativ 200 de persoane, intre care doua femei insarcinate, care au nascut in noaptea de luni spre marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.