Oamenii de stiinta americani au utilizat celule susa pentru a obtine soareci provenind din doi masculi si considera ca descoperirea lor va putea fi folosita in viitor pentru a salva speciile pe cale de disparitie si pentru a ajuta cuplurile homosexuale sa aiba copiii lor proprii.
Potrivit acestui studiu, publicat in revista Biology of Reproduction, cercetatorii americani din statul Texas, specializati in tehnicile reproductive, au reusit sa manipuleze cateva celule susa provenind dintr-un embrion de soarece de sex masculin (ce prezenta perechea de cromozomi XY) pentru a produce celule susa pluripotente induse.

Cateva dintre celulele susa astfel create si-au pierdut pe cale naturala cromozomul Y si au devenit celule susa de tipul XO.

Aceste celule XO au fost ulterior injectate in embrioni provenind de la cateva femele de soareci, ce au fost apoi transplantati in uterul unei femele purtatoare. In urma acestui procedeu s-au nascut doi pui de soareci care prezentau cromozomul X provenind de la embrionul de origine de sex masculin, scrie MEDIAFAX.

Cei doi pui au crescut si s-au imperecheat mai tarziu cu soareci de sex masculin, iar urmasii lor prezentau material genetic provenind de la doi tati.

Studiul a fost coordonat de profesorul Richard R. Behringer, de la MD Anderson Cancer Center.

Savantii americani au declarat ca, in viitor, printr-o variatie a acestei proceduri, "va fi posibil sa se obtina sperma plecand de la un donator de sex feminin si sa se obtina atat masculi viabili, cat si urmasi de sex feminin provenind de la doua mame".

Ei au precizat, totodata, ca vor trece foarte multi ani pana cand o astfel de tehnica va putea fi utilizata si pe pacienti umani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.