Un prizonier polonez a primit despagubiri de 3.000 de euro din partea inchisorii, compenstie pentru ca pe perioada detentiei nu a avut parte de un meniu vegetarian.

Janusz Jakobski, care a primit o pedeapsa de 8 ani pentru viol, este budist, motiv pentru care nu mananca carne, scrie BBC News. El a apelat la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in momentul in care solicitarile lui de a primi hrana vegetariana au fost refuzate in mod repetat, iar Curtea a hotarat ca libertatea sa religioasa a fost incalcata.

Guvernul polonez a declarat ca vegetarianismul nu putea fi considerat un aspect esential al practicarii budismului de catre Jakobiski, in timp ce reprezentantii inchisorii au declarat ca nu au dispus de resursele si de banii necesari pentru a le putea oferi prizonierilor meniul dorit.

"Nu suntem convisi de faptul ca este sincer si ca cererile sale nu sunt de fapt un mod prin care sa se razbune", a declarat un oficial al inchisorii. Acesta a adaugat ca prizonierul ar fi declarat anterior ca este catolic si ca ar fi avut o cruce in celula.

Exista numeroase scoli si traditii in budism si in timp ce multi budisti aleg sa nu manance carne, numai o mica parte a grupurilor din scoala Mahayana le cer adeptilor sai sa adopte un meniu strict vegetarian.

Jakobski, in varsta de 45 de ani, este budist din scoala Mahayana si a declarat ca solicitarile sale repetate de a primi un meniu vegetarian au fost respinse. El a adaugat ca nu a putut sa nu manance mancarea oferita de inchisoare deoarece, daca ar fi facut asta, s-ar fi putut crede ca este in greva foamei, motiv pentru care ar fi fost pedepsit.

Curtea de la Strasbourg a hotarat ca inchisoarea i-a incalcat prizonierului polonez drepturile stipulate in articolul 9 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.