Consumul de bauturi spirtoase din Romania a scazut in 2010 la 5 litri pe cap de locuitor, fata de 6 litri in anul precedent, din cauza efectelor recesiunii economice, a declarat agentiei MEDIAFAX Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant, care reuneste producatori din domeniul spirtoaselor.

Dascalu a spus ca daca in 2008 consumul de spirtoase din Romania era de 8,5 litri pe cap de locuitor, in 2009 a scazut la 6 litri, iar estimarile pentru acest an indica un consum de 5 litri, transmite MEDIAFAX.

"Pentru acest an, estimam un consum de 90-100 de milioane de litri, in scadere cu 15-20% comparativ cu anul trecut. Ca valoare, consumul din 2010 este estimat la circa 500 de milioane de euro. In 2009 am avut o scadere a consumului de peste 25%", apreciaza Dascalu.

El a adaugat ca preturile au crescut in acest an cu 5-7%, pe fondul devalorizarii leului in raport cu euro.

"Din cauza crizei, foarte multi oameni s-au mutat pe autoconsum. Estimez ca si anul viitor va fi la fel de prost, pentru ca piata bauturilor merge asa cum merge si economia", a mai spus Dascalu.

Potrivit presedintelui Garant, in acest an zeci de firme mici si mijlocii din domeniu au fost inchise, iar un numar mare de firme mari si mijlocii au lucrat la jumatate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie si-au pierdut locurile de munca in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.