Regimul ideal pentru prevenirea obezitatii trebuie sa fie bogat in proteine si sarac in glucide, potrivit unui studiu realizat in opt tari europene de o echipa de cercetatori danezi, publicat in New England Journal of Medicine.

Obiectivul acestui studiu, intitulat "Diogenes", a fost definirea acelui regim alimentar ideal capabil sa previna sau sa combata obezitatea, au explicat autorii studiului, potrivit MEDIAFAX.

Un sondaj realizat pe un esantion de 772 de familii europene, incluzand cel putin un copil cu varsta intre 5 si 17 ani, cu o buna stare de sanatate, si cel putin un parinte cu varsta intre 18 si 65 de ani, a aratat ca regimul ideal este bogat in proteine si sarac in grasimi animale si in glucide.

Aceasta dieta include carnea alba, produsele lactate cu un continut redus de grasimi, fasolea verde (ce are un continut mare de fibre) si cantitati mai mici de paine alba si orez alb - aceste alimente sunt bogate in glucide.

Cercetatorii au selectionat din familiile monitorizate parintii supraponderali sau obezi, numarul acestora fiind in total de 938. La acest studiu au participat si 827 de copii, dintre care multi erau supraponderali.

Urmand acest regim, voluntarii nu au mai avut nevoie sa numere caloriile si au putut sa manance pana la instalarea senzatiei de satietate, fara a se ingrasa.

  • Studiul a comparat recomandarile in domeniu ale autoritatilor europene, inclusiv cele ale guvernului danez, cu cele mai recente descoperiri medicale referitoare la importanta proteinelor si a glucidelor in procesul de reglare a apetitului.

Adultii au fost rugati, inainte de inceperea studiului, sa adopte un regim alimentar de 800 de calorii pe zi, timp de opt saptamani, in timpul caruia au slabit, in medie, 11 kilograme.

Ei au fost apoi selectionati, la intamplare, pentru a urma unul dintre cele cinci tipuri de regimuri propuse - toate fiind sarace in grasimi animale -, pentru o perioada de sase luni. Cercetatorii danezi au dorit astfel sa identifice cel mai eficient regim care previne ingrasarea.

Citeste si:
Medicamente pentru slabit: O noua combinatie, eficienta contra...
Medicamente pentru slabit: O...

  • Regimul bogat in proteine si cel mai sarac in glucide s-a dovedit a fi cel mai eficient.

Cresterea medie in greutate, pentru toti voluntarii care au finalizat regimul prescris (548 adulti), a fost de 0,5 kilograme. Voluntarii care au urmat un regim sarac in proteine si bogat in lipide au inregistrat cea mai mare crestere in greutate (in medie 1,67 kilograme), comparativ cu voluntarii care au urmat o dieta bogata in proteine si saraca in glucide (in medie 0,74 kilograme).

Cei 827 de copii participanti la acest studiu, dintre care 45% erau supraponderali, nu au urmat un regim inainte de inceperea studiului, respectand doar regimul alimentar prescris parintilor lor de catre cercetatori.

Rezultatele au fost insa "remarcabile" in cazul copiilor, au declarat autorii studiului.

In grupul de copii care a urmat un regim alimentar bogat in proteine si sarac in glucide, procentul celor supraponderali a scazut spectaculos, de la 45% la 15%.

Citeste si:
Joe Biden spune că nu vrea o schimbare de regim în Rusia
Joe Biden spune că nu vrea o...

Studiul a fost coordonat de medicii Thomas Meinert Larsen si Arne Astrup, de la Universitatea din Copenhaga, si a beneficiat de o finantare de 14,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.