Profesorul Adrian Ionescu lucreaza la o tehnologie de constructie a tranzistorilor care ar putea sa creasca de 10 ori eficienta echipamentelor electronice atunci cand functioneaza si sa reduca extrem de mult consumul atunci cand sunt in stand-by.
Potrivit bbc.co.uk, tehnologia inovatoare sae numeste Steeper si are ca scop marirea duratei de functionare a gadgeturilor pe care le folosim zi de zi, cu un consum redus de energie electrica atuncin cand nu mai sunt folosite de catre utilizatori. Proiectul coordonat de Scoala Politehnica Federala din Lausanne, Elvetia, face aluzie la graficul de comportament al tranzistorilor atunci trec dintr-o stare intr-alta.

Se estimeaza ca aproximativ 10% din energia electrica folosita in casele si birourile din Europa este consumata de aparate in modul stand-by. Va puteti imagina usor zeci de monitoare lasate in stand-by de angajati atunci cand pleaca de la serviciu. Fiecare poate consuma doar 1-2 W in acea stare, dar cand sunt zeci sau sute, consumul devine foarte mare, scrie go4it.

Potrivit Engadget, ideea care sta la baza tehnologiei Steeper nu este noua, ea fiind cunoscuta de zeci de ani. Implementarea ei este insa problematica, iar profesorul Adrian Ionescu sustine ca acum se vor folosi elemente de nanotehnologie pentru a elimina aproape complet consumul de curent atunci cand aparatele sunt oprit. Implementarea tehnologiei nu s-ar realiza doar la nivelul dispozitivelor folosite acasa si la birou, ci si in centre de date sau ferme de servere care ajung sa consume foarte multa energie electrica. Cercetarile sunt in desfasurare, iar primele prototipuri de tranzistoare bazate pe tehnologia Steeper sunt asteptate in 2015.

"Dorinta noastra cea mai mare este sa impartasim aceste descoperiri pentru realizarea unui "Sfant Graal al electronicii", un computer care utilizeaza energia pierduta de device-uri atunci cand sunt in sleep mode, ceea ce noi numim PC-ul zero- watt", a declarat pentru BBC, profesorul Adrian Ionescu, membru Nanolab, din cadrul Scolii Politehnica Federala din Lausanne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.