Descoperirea unor molecule de amidon pe cateva pietre de moara din Europa, vechi de aproximativ 30.000 de ani, i-a facut pe cercetatori sa afirme ca oamenii preistorici, mai ales vanatorii, nu consumau doar carne, ci si cereale si chiar o forma rudimentara de paine.

Aceste descoperiri, realizate in trei situri din Italia, Rusia si Republica Ceha, par sa indice faptul ca transformarea cerealelor in alimente, in special in faina, era o practica foarte raspandita pe continentul european in urma cu 30.000 de ani, afirma autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Este posibil ca alimentele obtinute din plante si avand o valoare energetica ridicata sa fi fost disponibile in acea perioada si sa fi jucat un rol important in economia alimentara a acelor triburi care traiau din vanatoare si din culesul plantelor", afirma autorii studiului, citeaza MEDIAFAX.

Datorita unei varietati de argumente ce tin de domeniul conditiilor de fosilizare a vietuitoarelor si analizei, oamenii din paleolitic au fost catalogati mult timp ca fiind exclusiv vanatori. Cercetarile precedente, efectuate in mai multe situri din Europa, au condus insa la identificarea unor resturi de plante, reprezentand un element potential important in regimul alimentar al oamenilor preistorici.

In multe situri din paleoliticul superior au fost descoperite pietre de moara, unele dintre acestea fiind folosite pentru macinarea grauntelor, altele fiind utilizate pentru pisarea argilei. Dovezile actuale referitoare la regimul alimentar al oamenilor din paleolitic provin din analiza chimica a osemintelor, a gradului de uzura al dintilor, dar si din analizele zoo-arheologice si arheo-botanice.

Cele trei situri mentionate in studiul publicat in PNAS sunt: Bilancino (Italia), Kostenki (Rusia) si Pavlov (Republica Ceha)
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.