Acum 10 ani, 2.700 de cercetatori, in colaborare cu reprezentanti de muzee, laboratoare si acvarii din pesteb 80 de tari s-au apucat sa numere pestii din mare. In sfarsit, au terminat numaratoarea!
2,700 de oameni de stiinta din intreaga lume au demarat proiectul Census of Marine Life, care a implicat 10 ani de cercetare si o investitie de 650 de milioane de dolari pentru studiile realizate in oceane, relateaza Gizmodo.

In "Cetatenii Marii", autoarea Nancy Knowlton, o cercetatoare din cadrul proiectului Census si membra a Muzeului National de Istorie Naturala Smithsonian, vorbeste despre cele mai fascinante organisme din ocean, capturate si analizate de catre fotografii de la National Geographic si specialisti Census.

Intreaga retea de descoperire a secretelor de pe fundul oceanelor s-a folosit de numeroase tehnologii pentru a duce treaba la bun sfarsit, printre care se numara: diversi sateliti, submarine cu sau fara pilot, scafandri dotati cu camera video ultra-performante, camere giroscopice si senzori GPS implantati pe spatele unor anumite creaturi marine. Astfel specialistii au putut observa si ne-au putu transmite si noua "clocotul de viata" care exista oriunde, incepand de la plaje si pana in adancurile apelor unde soarele nu ajunge si unde vulcanii creaza ecosisteme roditoare pentru mii de specii subacvatice.

Potrivit thescuttlefish.com, acestia au descoperit 6.000 de specii noi de viata, cele mai multe dintre ele extrem de ciudate sau unele despre care se credea ca nu mai exista de foarte mult timp. Insa cel mai interesant este cum au reusit sa urmeze bancuri de pesti, uneori doar cate un peste in calatoria lor acvatica mii de mile, pentru a le descrie viata.

Cei implicati in proiect au incercat sa masoare fundul marii folosindu-se de un sistem de ultrasunete subacvatice, insa au descoperit ca ceea ce masurat nu era fundul marii ci un banc de milioane de pesti hering din Atlantic, ce atingea suprafata Manhattanului. Oamenii de stiinta au folosit semnalele acustice si senzori pe fundul marii in apele dintre Alaska si California pentru a determina migratia a peste 18 specii de pesti, pe care le-au urmarit peste 3.000 de km in Oceanul Pacific.
Toate aceste inregistrari au fost uploadate intr-o baza de date uriasa, denumita OBIS ( Sistemul de Informatii Biogeografic al Oceanelor), care contine aproximativ 30 de milioane de specii si localizarea lor, restul fiind sumarizat intr-un PDF de 64 de pagini. Insa, surprinzator este faptul ca dupa 10 ani de studiu, Census a reusit sa exploreze doar 20% dintre volumul maritim, despre care nu exista nicio atestare pana acum. Si pe langa toti pestii ce pot fi numarati, 90% din toata biomasa lumii este microscopica.
Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.